Britanci zadržali rekordno nisku kamatu

Britanska centralna banka odlučila je da ne menja referentnu kamatnu stopu koja je na rekordno niskih 0,25 odsto.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2016.

19:52

Britanci zadržali rekordno nisku kamatu
Foto: Thinkstock

Centralna banka se na ovakav potez odlučila pošto su objavljene ekonomske vesti bolje od očekivanja.

Banka Engleske je prošlog meseca uvela niz mera za suzbijanje negativnih posledica posle referendumske odluke o Bregzitu - referentna kamata je smanjena za 0,25 odsto i proširen je program podsticaja.

Danas je jednoglasno odlučeno da se nastave podsticaji koji obuhvataju otkup korporativnih i vladinih obveznica.

Od avgusta je objavljen niz podatka koji ukazuju da se britanska privreda drži bolje nego što se očekivalo posle junske referendumske odluke o izlasku iz Evropske unije.

Mada je odluka na referendumu iznenadila mnoge na tržištima i izazvala sunovrat vrednosti funte, realna privreda je pokazala relativno visok nivo otpornosti. Maloprodaja, cene nekretnina i industrijska proizvodnja su prošli bez većih potresa.

Odbor Banke Engleske za monetarnu politiku je saopštio da su vesti o kratkoričnim kretanjima u privredi "nešto iznad" projekcija iz avgusta i da sada očekuje da će usporenje privrednog rasta u drugoj polovini godine biti manje nego što se ranije mislilo.

Ekonomske perspektive posle referenduma o EU se, međutim, nisu promenile, naveo je Odbor i dodao da očekuje da će se potrošnja kompanija brže usporavati od potrošnje u maloprodaji usled neizvesnosti povezanih s odlukom o izlasku iz EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: