Svet

Sreda, 05.08.2015.

10:36

Od Evrope do SAD avionom za sat

Kompanija Erbas počela je realizaciju jednog od najznačajnijih projekata u oblasti avionskog saobraćaja.

Izvor: SEEbiz

Default images
Foto: Beta/AP

Naime, ova kompanija je patentirala model aviona koji će putovati velikom brzinom. Putovanje od Evrope do SAD moglo bi uskoro da traje svega jedan sat. Primera radi, sada putovanje između Londona i Njujorka traje sedam sati.

Avion će imati turbodžet motore, ali i svojevrsni raketni pogon koji će mu omogućiti velike brzine.

Patent je dobio odobrenje nadležnih službi u SAD četiri godine nakon što je Erbas predao dokumentaciju.

Očekuje se da novi avion putuje dvostruko većom brzinom od legendarnog "konkorda" koji se mogao kretati brzinom od 2.172 kilometra na sat. Inače, na poslednji let "konkord" je išao 2003. godine, kada je povučen iz službe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: