Svet 1

10.05.2024.

14:40

Novi premijer predviđa: Škotska će biti nezavisna

Novi škotski premijer Džon Svini izjavio je danas da veruje da Škotska može da postane nezavisna u narednih pet godina.

Izvor: Tanjug

Novi premijer predviđa: Škotska će biti nezavisna
Profimedia

Podeli:

"Mislim da se nezavisnost može ostvariti u tom vremenskom okviru jer su argumenti za to ubedljivi", rekao je Svini za Skaj njuz.

On je ocenio da se Škotska suočava s povećanim životnim troškovima i posledicama Bregzita i da su to "značajni strateški faktori koji nanose ozbiljnu ekonomsku i socijalnu štetu Škotskoj zbog loših odluka donetih u Vestminsteru".

"A odgovor na to je nezavisnost", izjavio je Svini. On je podsetio da je Škotska "isterana iz Evropske unije protiv svoje volje", s obzirom na to da je većina glasala protiv Bregzita, odnosno da ta država Ujedinjenog Kraljevstva ostane u EU.

Veteran Škotske nacionalne partije (SNP) Svini je 8. maja izabran za prvog ministra škotske vlade, nasledivši na toj funkciji Humzu Jusafa, koji je podneo ostavku 29. aprila, nakon što je prethodno raskinuo koaliciju sa škotskim Zelenima, preneo je Rojters.

Jusaf je dao ostavku na mesto lidera SNP, koja se zalaže za nezavisnost Škotske, pošto nije uspeo da obezbedi dovoljnu podršku da preživi glasanje o poverenju.

 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: