Viski puni britanski budžet

Trgovina viskijem svake godine u britanski budžet donese više od pet milijardi funti (6,7 milijardi evra) i zapošljava oko 40.000 ljudi.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

12:24

Default images
Foto: Freeimages.com

Ovo je pokazalo istraživanje Škotske asocijacije proizvođača viskija (SWA).

Izveštaj SWA pokazuje da se, uprkos ukupnom padu izvoza, svake godine u svetu prodaju milijarde boca viskija, prenosi agencija Frans pres.

"Škotski viski mora da bude prepoznat kao kulturno dobro koje podstiče privredu i zaposlenost i predstavlja najbolju moguću kombinaciju tradicionalnog i modernog", izjavio je izvršni direktor SWA Dejvid Frost.

Frost je nedavno pozvao britansku vladu da u novi budžet uvrsti smanjenje akciza na viski od dva odsto. Vlada je, međutim, odgovorila da je već pomogla industriji viskija kroz zamrzavanje poreza na to i druga žestoka pića u 2014.

SWA navodi da industrija viskija godišnje puni britanski budžet sa 3,3 milijarde funti, dok lanci dostave, pakovanja i distribucije donose još 1,8 milijardi funti. Viski takođe čini tri četvrtine škotskog izvoza hrane i pića, navodi asocijacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: