Azijske zemlje da usklade politike

Zemlje iz Azijsko-pacifičkog regiona moraju da usklade svoje finansijske politike u svetlu usporavanja rasta globalne privrede.

Svet

Izvor: B92

Subota, 25.10.2014.

15:04

Default images

"Globalna tražnja usporava i to je nešto na šta ćemo mi, kao grupa zemalja, morati da obratimo naročitu pažnju", rekla je zamenica američkog ministra finansija, Sara Blum Raskin posle sednice finansijskih zvaničnika iz Azijsko-pacifičkog regiona, poslednjoj uoči održavanja foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) narednog meseca u Pekingu.

Zemlje iz tog regiona u ovom trenutku razmatraju izdvajanje većih finansijskih sredstava za izgradnju puteva, mostova i druge neophodne infrastrukture, a svoje predloge o tim pitanjima će narednog meseca predstaviti na samitu.

Podaci koji su ove nedelje ukazali na niži rast kineske privrede izazvali su zabrinutost od pojave negativnih efekata po globalnu privredu, podvlačeći takođe potrebu za koordinisanim akcijama.

Međunarodni monetarni fond je ovog meseca snizio prognozu rasta globalne ekonomije na 3,3 odsto sa ranijih 3,4 odsto za ovu godinu.

Prema procenama Azijske razvojne banke (ADB), azijske zemlje moraju da potroše 8.000 milijardi dolara na infrastrukturne projekte u periodu od 2010. do 2020. godine kako bi održale privredni rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: