Udarci koje Gasprom tek leči

Proizvodnja Gasproma u julu je smanjena 15 odsto, na 27,21 milijardu kubnih metara, objavio je Interfaks.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

13:43

Default images

Gasprom je ovog meseca trpeo udarce od svih kategorija potrošača - ograničen je izvoz namenjen punjenju podzemnih skladišta EU, ruski potrošači su smanjili potrošnju zbog remonta i konkurencije atomskih elektrana, a obustavljene su i isporuke u Ukrajinu.

Izvoz gasa van Zajednice Nezavisnih Država smanjen je 13,4 odsto, na 11,74 milijardi kubnih metara, što je najveći pad od novembra 2012. godina.

Gasprom je tek sada počeo da oseća posledice tople zime - dovoljne zalihe u evropskim skladištima, zbog čega se njihovo punjenje smanjilo što se odrazilo na ukupan uvoz gasa, prenosi Interfaks.

U ovom momentu popunjenost evropskih podzemnih skladišta gasa iznosi 79,2 odsto. Ta popunjenost je prošle godine dostignuta čitavih 67 dana kasnije.

Poslednjih dana jula je i muslimanski praznik Kurban Bajram, pa su praznični dani u Turskoj, drugom po veličini uvozniku ruskog gasa, smanjili ruski izvoz na 50 milijardi kubnih metara dnevno.

Cene gasa na spot tržištima Evrope sredinom meseca su prekinule pad i pokazale rast do 20 odsto. Analitičari povezuju rast cene sa napetom situacijom oko Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: