Rusija obustavila naftu Belorusiji

Rusija je obustavila isporuke nafte beloruskim rafinerijama, pošto dve strane nisu uspele da postignu dogovor o cenama za 2010. godinu.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 03.01.2010.

14:20

Default images

Prekid isporuke još nije uticalo na tranzit ruske nafte do potrošača u Evropskoj uniji, javio je Rojters, pozivajući se na trgovce tim energentom.

Nemačka i Poljska naročito pomno prate razvoj dogadjaja, jer su slične nesuglasice prekinule snabdevanje nekih od njihovih najvećih rafinerija u januaru 2007.

Rusija, najveći svetski proizvodjač nafte i gasa, saopoštila je prošle godine da postepeno prelazi na tržišne uslove poslovanja sa susednim zemljama, Belorusijom i Ukrajinom, koje je godinama snabdevala jeftinim, subvencionisanim energentima.

Petina gasa potrebnog Uniji dolazi iz Rusije preko Ukrajine i Belorusije. Velike količine ruske nafte takodje se transportuju preko teritorija tih država nedadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Predstavnici velikih ruskih naftnih kompanija, koje je kontaktirao Rojters, rekli su da se sirova nafta ne isporučuje beloruskim rafinerijama od 1. januara, ali da rafinerije "Naftan" i "Mozir" imaju dovoljno rezervi za nesmetan rad oko nedelju dana, u svakom slučaju do ponedeljka, kada je prvi radni dan posle novogodišnjih praznika.

U Rusiji, medjutim, praznici traju do 11. januara.

Minsk je tražio od Moskve da ga snabdeva naftom bez carine ne samo za domaće potrebe, već i za preradu u dvema rafinerijama iz kojih se, medjutim, derivati dobrim delom izvoze na Zapad, podsetio je Rojters.

Prema izjavama predstavnika ruskih naftnih kompanija, Belarusija je zapretila da će, u protivnom, desetostruko podići takse za tranzit
ruske nafte u Nemačku i Poljsku, na 45 dolara za tonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: