Zlato - najbolja investicija

Ekonomski stručnjaci predviđaju da će monetarna klima ove godine biti podsticajna za cene zlata i ostalih sirovina.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2008.

09:39

Default images

Cene zlata, platine i paladijuma bi ove godine mogle da porastu najmanje 30 odsto, jer predsednik američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Ben Bernanki daje prioritet sniženju kamatnih stopa u odnosu na kontrolu potrošačkih cena, ocenio je Ron Gudis trgovac grupacije "Ekvideks brokeridž" koja se bavi kupovinom i prodajom zlata još od 1978. godine.

Cene plemenitih metala od početka godine rastu duplo brže nego kurs evra i jena. Zlato za isporuku odmah, na primer, dostiglo je 3. marta istorijski rekord od 980,98 dolara za finu uncu (31 gram), dok je srebro 29. februara bilo najskuplje od 1980. godine.

Investitori koriste metale da bi zaštitili svoju kupovnu moć, dok kurs dolara pada na rekordno nisak nivo, a inflacija se uvećava. Trgovina većinom metala obavlja se u dolarima, vezujući njihove cene za kurs te valute na svetskom tržištu.

Zlato je poskupelo za 36 odsto od 18. septembra prošle godine kada je Bernanki saopštio prvu od pet sniženja kamatnih stopa da bi sprečio privrednu recesiju u SAD. Cena tog plemenitog metala je porasla 15 odsto otkako je u januaru 1980. dostigla rekordan nivo i, prema proceni Gudisa, mogla bi da se poveća za još 33 procenta do kraja godine na 1.300 dolara po unci.

Cene platine i paladijuma, koji pripadaju platinskoj grupi metala i koriste se za izradu nakita, katalitičkih konvertora za automobile i zubnih krunica, ove godine su još više skočile.

Terminska cena platine na Njujorškoj berzi od početka godine uvećana je za 42 odsto i 22. febrtuara dostigla rekord od 2.214,5 dolara po unci. Gudis prognozira da bi do kraja 2008. cena mogla da poraste još 38 procenata na oko 3.000 dolara.

Paladijum bi, prema oceni tog eksperta, do juna mogao da dostigne cenu od 750 dolara za uncu, što bi bilo za 30 odsto više nego sada.

Srebro će tokom godine poskupeti za još 26 odsto na 25 dolara po unci, procenio je analitičar "Kredi Suis standard sekjuritiz" iz Johanesburga Dejvid Dejvis.

Uspon cena plemenitih metala, međutim, mogao bi da se uspori ukoliko bi neki od velikih posednika tih metala počeo da ih prodaje ili se dolar oporavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: