Svet

Sreda, 20.09.2017.

16:27

Šta se to dešava s ruskim bankarima?

Ruska B&N banka, dvanaesti najveći kreditor po veličini aktive, zatražila je danas od centralne banke spasilački paket pomoći.

Izvor: Tanjug

Šta se to dešava s ruskim bankarima?
(Foto: Thinkstock)

Ovo se dešava manje od mesec dana nakon što je još jedna velika ruska banka morala da bude spasavana.

"Vlasnik B&N banke zatražio je od Banke Rusije da razmotri mogućnost spasavanja banke", navodi se u saopštenju centralne banke, prenela je agencija Tas.

Nekoliko sati kasnije centralna banka je izdala još jedno saopštenje u kojem je navela da će obezbediti sredstva B&N banci za održanje likvidnosti shodno zahtevu koji je ta banka podnela.

U saopštenju nije precizirano o kolikom iznosu pomoći je reč.

B&N banka, poznata u u domaćoj javnosti kao Binbank, osnovana je 1993. godine i deo je Safmar grupe koja obuhvata i naftne i kompanije iz sektora nekretnina. Glavni akcionari ove finansijske institucije su biznismeni Mihail Šišhanov i Mihail Gutserijev, sa vlasničkim udelima od 59,4 odsto i 39,4 procenta, respektivno.

Iz banke je danas saopšteno da je Mihailu Šišhanovu poveren još jedan mandat na čelu Upravnog odbora banke i da će zajedno sa centralnom bankom raditi na paketu pomoći.

Krajem avgusta, ruska centralna banka je morala da se uključi u spasavanje banke Otkritie, osmog najvećeg zajmodavca u zemlji, usled strahovanja za njenu stabilnost nakon velikog pada depozita klijenata u poslednjih nekoliko meseci.

Komentarišući prošle sedmice spasilački paket za banku Otkritie, šefica ruske centralne banke Elvira Nabiulina je rekla, kako prenosi agencija AFP, da je "neophodno izvući zaključke i promeniti naš pristup na takav način da se minimizira verovatnoća ponavljanja ovakvih slučajeva".

Ruski bankarski sektor i dalje trpi posledice finansijske i monetarne krize 2014. godine, uzrokovane padom cena nafte i zapadnim sankcijama. Velike ruske državne banke uživaju državnu pomoć, ali su privatni zajmodavci posebno ranjivi zbog ekonomske krize. U Rusiji je od 2013. godine zatvoreno više od 300 banaka, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

8 h

Podeli: