Kreće asflat u Grdelici, kad će auto-put do mora?

Nazire se kraj radovima na južnom kraku Koridora 10 kroz najzahtevniju klisuru ka Vladičinom Hanu.

Srbija

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Četvrtak, 17.08.2017.

15:22

Kreće asflat u Grdelici, kad će auto-put do mora?
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Bugarska kompanija "Trejs" je počela asfaltiranje dela auto-puta kroz Grdeličku klisuru od tunela "Predejane" do Caričine doline.

Trasa južnog kraka Koridora 10, kroz klisuru je duga 26,1 kilometar, a sve je spremno za izlivanje asfalta na 4,7 kilometara. Ostatak posla trebalo bi da bude gotov do kraja godine, kada je očekivani rok za završetak radova na svih šest lotova od Grdelice do Vladičinog Hana, pišu Večernje novosti.

Nadležni su, međutim, više puta nagoveštavali da će za majstore na ovom delu Koridora 10 biti posla i sledeće godine.

Iako će deo od tunela "Predejane" do Caričine doline biti gotov ranije, zbog projektovanih tehničkih rešenja neće biti moguće parcijalno puštanje u saobraćaj, dok se ne kompletira cela deonica kroz Grdeličku klisuru.

Deo Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru za građevinare predstavlja veliki izazov i izuzetno je tehnički zahtevan teren za izgradnju. Ovo je i jedina deonica na kojoj se radi i noću.

Investitor projekta su "Koridori Srbije", dok je izvođač JV Trace group hold plc - Mostovik iz Bugarske. Radovi se finansiraju ia kredita Evropske investicione banke, a ugovorena vrednost je 37,51 milion evra.

Južni krak Koridora 10, od Grabovnice do granice sa Makedonijom, ima 95,7 kilometara, a do sada su otvorene deonice od Grabovnice do Grdelice u dužini od oko pet kilometara, 26,3 kilometra od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca, osam kilometara od Donjeg Neradovca do Srpske Kuće, kao i 21,5 kilometara od Levosoja do granice s Makedonijom.

Ostaje da se okonča izgradnja još oko 34 kilometra auto-puta kroz Grdeličku klisuru I na deonici Srpska kuća – Levosoje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: