Novi poziv, odbija ih 40 EUR po toni

Kompanije koje se bave reciklažom komunalnog otpada dobiće novi poziv da se prijave za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Keleš" u Nišu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 23.04.2017.

16:36

Novi poziv, odbija ih 40 EUR po toni
Foto: Thinkstock

Poziv će uputiti regionalna razvojna agencija (RRA) "Jug", a kako kaže njen direktor Bojan Avramović, RRA "Jug" uputiće poziv zainteresovanim kompanijama za otvoreni pregovarački postupak nakon konsultacija sa rukovodstvom grada Niša, ali će to verovatno biti urađeno do juna.

"Otvoreni pregovarački postupak podrazumeva da možemo da pregovaramo o delovima javnog ugovora. Bitni delovi ugovora kao što su bankarske garancije i cena za preradu otpada ne mogu se menjati u tom postupku", istakao je Avramović.

On je podsetio da je prvi pokušaj ponalaženja koncensionara za gradnju "Keleša" propao jer konzorcijum koji se javio na teder nije dostavio valjanu bankarsku garanciju, dok se na drugi poziv za dobijanje koncesije niko nije javio.

Avramović je rekao da je drugi poziv bio za vreme prošlogodišnjih parlamentarnih izbora i ni jedna kompanija nije dostavila ponudu.

"Reč je investiciji vrednoj oko 40 miliona evra i investitorima je veoma bitna politička stabilnost. Zbog toga za vreme trajanja predsedničkih izbora nismo želeli da uputimo novi poziv investitorima", naglasio je on.

Prema rečima Avramovića, postoji interesovanje stranih kompanija za gradnju "Keleša", ali ono što ih odbija je cena od 40 evra po toni prerađenog otpada koja se ugovorom nudi.

"Kad bi naknadu za preradu otpada plaćali 100 evra po toni veoma lako bi našli koncesionara, ali sa tom cenom bi više nego duplo bili povećani računi građana za odvoz otpada što je za nas neprihvatljivo", kazao je Avramović.

On je ocenio da Grad Niš ne mora po svaku cenu da pronađe kompaniju koja će graditi "Keleš", jer ima alternativu.

"Na postojećoj gradskoj deponiji još ima prostora za odlaganje otpada, a planom detaljne regulacije predviđeno je i otvaranje novog polja koje bi problem odlaganja otpada rešilo u narednih deset godina", kazao je Avramović.

Prema prvobitnim najavama izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Keleš" trebalo je da krene početkom 2016. godine.

Javnim pozivom za izbor koncesionara, koji je raspisan maja 2015. godine, predviđeno je da koncesionar gazduje "Kelešom" 25 godina, a za to vreme opštine sa područja Nišavskog okruga i opština Sokobanja imale bi obavezu da godišnje isporuče koncesionaru najmanje 82.000 tona otpada.

Regionalni centar rešio bi problem odlaganja otpada sa područja Niša, Sokobanje, Doljevca, Gadžinog Hana, Merošine, Aleksinca, Svrljiga, Sokobanje i Ražnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: