"Ima političke volje da IT pogura razvoj Srbije"

Sektor informacionih tehnologija beleži izuzetno pozitivne rezultate, a postoji i politička volja da se iskoriste mogućnosti IT sektora za celokupni razvoj.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

13:33

Foto: Tanjug

"Naši talentovani pojedinci, preduzetnici i IT preduzeća već su poznati u svetu, a postoji i politička volja da iskoristimo mogućnosti IT-a za celokupni razvoj”, istakla je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

“Takođe, postoji i obostrana spremnost za saradnju između države i privrede, odnosno privatnog sektora, kao faktor ubrzanja u procesu digitalne transformacije poslovanja”, rekla je Matić, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je na otvaranju konferencije “Business Bridges", u organizaciji Asocijacije srpskih klastera u Beogradu podsetila da je to ministarstvo pripremilo Nacrt strategije razvoja industrije informacionih tehnologija, kako bi proizvodni i izvozni kapaciteti IT sektora bili u potpunosti iskorišćeni.

“U definisanju mera unapređenja ovog sektora, od ogromnog značaja su bile konsultacije sa predstavnicima IT klastera, koji su pokazali spremnost da zajedno radimo na podsticanju industrije informacionih tehnologija, koja treba da doprinese ukupnom privrednom razvoju”, rekla je državni sekretar.

Ona je kao glavne mere razvoja IT-a navela razvoj kadrovskih potencijala, finansijsku podršku za IT preduzetništvo i startap projekte, zatim, ulaganje u istraživanje i razvoj, podršku izvoznicima, kao i razvoj modela poslovanja koji su omogućeni informacionim tehnologijama, u različitim privrednim granama, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: