Nemci oživeli srpsku fabriku, otvoren i novi pogon

Fabrika "Belorečki peščar" u Donjoj Beloj Reci kod Bora je otvorila modernizovani pogon i time obeležila petu godišnjicu privatizacije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2016.

19:13

Nemci oživeli srpsku fabriku, otvoren i novi pogon
Foto: Thinkstock

Pogon će omogućiti i završetak prve faze investicionog ciklusa nemačke kompanije "Kvarcverke" u firmu "Jugo-Kaolin".

Na svečanom otvaranju novog pogona saopšteno je da je od 2011. godine kada je Belorečki Peščar privatizovan, u osavremenjivanje, optimizaciju i racionalizaciju tehnološkog procesa uloženo četiri miliona evra.

"Svi koji smo danas ovde dali smo ovom preduzeću drugu šansu. Najvažnije je da ovaj pogon stoji na sopstvenim nogama, a zaposleni treba da znaju da imaju sigurna radna mesta", rekao je menadžer Kvarcverke Robert Lindeman Berk.

Direktor kompanije "Jugo-Kaolin", koja posluje u sastavu "Kvarcverke", Nebojša Ilinčić, rekao je da su ciljevi tog preduzeća konkurentnija ponuda na tržištu i otvaranje nove perspektive u prodaji kvarcnog peska.

"Želimo da postanemo prepoznatljivi po kvalitetu svojih proizvoda i da otvorimo vrata za dolazak i drugih kompanija u Srbiju koje u svojoj proizvodnji koriste i kvarcni pesak, a to su staklare, livnice i fabrike za proizvodnju građevinskih materijala", rekao je on.

Nemačka kompanija "Kvarcverke" 2013. godine je postala većinski vlasnik bugarskog "Kaolina", najvećeg proizvođača industrijskih minerala u jugoistočnoj Evropi, u čijem sastavu posluje i srpski "Jugo-Kaolin".

U sastavu Kvarcverke su još i "Kopovi UB" i "Srbokvarc" kod Zaječara.

Belorečki peščar zapošljava 54 radnika u pogonima koji su potpuno automatizovani. Privatizacija ovog postrojenja koštala je 800 miliona dinara.

Po podacima do kojih je došla agencija Beta, rezerve najkvalitetnijeg kvarcnog peska sa ovog područja mogu se eksploatisati i narednih sto godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: