Srbija

Subota, 28.11.2015.

10:35

Zlatiborci, žao nam je - Koridor ipak preko Golije

Trasa Koridora 11 je utvrđena i proći će od Požege, padinama Golije, preko Peštera do Boljara, pišu Večernje novosti.

Izvor: Večernje novosti

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Ovim je, boraveći nedavno u Novom Pazaru, Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, otklonila svaku dilemu o tome da li će se ova značajna saobraćajnica graditi preko Golije ili Zlatibora.

Mada je struka još pre nekoliko godina jasno rekla da se između takozvane "zlatiborske" i "golijsko-pešterske" trase auto-puta Beograd - Požega - Boljare (granica sa Crnom Gorom), opredelila za kraću i jeftiniju peštersku trasu, "zlatiborski lobi" poslednjih dana ponovo je pokrenuo inicijativu zagovarajući svoju varijantu.

Ministarka je poručila da na glavnom projektu više nema mnogo mogućnosti za izmene, razmišlja se samo o mogućnostima da se krakovima auto-puta sa Koridorom 11 povežu i neka druga područja u ovom delu Srbije. Uskoro će se znati i model finansiranja ove i drugih deonica na auto-putu Beograd - Boljare - Jadran.

Koliko god "zlatiborski lobi" imao argumente da auto-put prođe preko ove planine, ako se izuzme činjenica da je trasa preko Peštera i podnožjem Golije kraća i jeftinija, vrlo jaki argumenti Golije i Peštera su u činjenici da je ovo najzapostavljeniji deo Srbije, da raspolaže sa ogromnim prirodnim i turističkim potencijalima koje će auto-put "otkriti" i približiti Srbiji i svetu i da će modernom saobraćajnicom biti zaustavljene seobe koje prete da potpuno isprazne ovaj deo Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

23 h

Podeli: