"BG-Bar za osam sati, kao nekada"

Obnova barske pruge kroz Srbiju počeće do kraja ove godine i finansiraće se sredstvima ruskog kredita u iznosu od 200 miliona dolara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2015.

11:11

Default images
Foto: Tanjug

To je najavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prilikom obilaska obnovljene deonice barske pruge između Valjeva i Lastre.

Kako je navela, biće rekonstruisano 200 kilometara te pruge kroz Srbiju, za šta će, prema prvim procenama, biti potrebno najmanje godinu.

"Očekujemo do kraja godine, u poslednjem kvartalu, da počne rekonstrukcija pruge i da se vratimo na projektovanu brzinu i pre svega na projektovano vreme, a to je osam sati i da konačno idemo do Crne Gore onako kako smo to nekada radili", kazala je Mihajlović.

Mihajlović je navela da je deo te pruge koji je bio oštećen na dva mesta između Valjeva i Lastre u majskim poplavama, sada potpuno obnovljen i da se od 5. marta normalno odvija saobraćaj na toj deonici.

Ona je ukazala da su Železnice Srbije od maja do danas izgubile skoro milijardu dinara kada se uzme u obzir izgubljeni prihod od prevoza robe i putnika.

Železnice će imati 4 preduzeća od 1. jula

Mihajlovićeva kaže da će Železnice Srbije biti podeljene na četiri preduzeća koja će početi samostalno da funkcionišu od 1. jula ove godine.

Cilj reforme je da se za srpske železnice više ne izdvaja 10 milijardi dinara subvencija godišnje, rekla je Mihajlović prilikom obilaska obnovljene deonice barske pruge između Valjeva i Lastre.

Ona je ipak napomenula da su svuda u svetu železnice subvencionisane, osim u Americi.

Mihajlović je rekla da su već doneta osnivačka akta za ta četiri preduzeća, a to su za prevoz putnika, robe, železničku infrastrukturu i Železnice AD.

Kako je navela, očekuje se da će prevoz putnika biti subvencionisan, zatim da prevoz robe ostvari ozbiljne prihode i da bude bez subvencija od 1. januara 2018. godine.

Takođe, Mihajlović je kazala da se neće subvencionisati preduzeće za železničku infrastrukturu i da će postojeća Direkcija za železnice propisati kako će se tom infrastrukturom upravljati.

Mihajlović je na pitanje novinara rekla da se za sada ne razgovara o privatizaciji, i da je sada najvažnije da posebna preduzeća od 1. jula počnu da funkiconišu i da se zatim obavi finansijsko restrukturiranje Železnica.

"Svakog dana gubimo stotine miliona dinara zato što nismo dovoljno brzo u realizaciji projekata", istakla je Mihajlović.

Mihajlović je istakla da želi da da podršku Železnicama Srbije koje moraju projekte da realizuju brže i odgovornije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: