Vujović državnima: Režite za 60%

Ministarstvo privrede poslalo je pisma na adrese svih 730 državnih firmi u kojima su pobrojane mere stroge štednje.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

10:01

Default images

Drastično smanjenje troškova reprezentacije, veća i bolja kontrola korišćenja službenih automobila i racionalizacija sponzorstava samo su neke od preporuka Ministarstva privrede, kojih će u narednom periodu morati da se pridržavaju sva javna preduzeća u Srbiji.

Kako Novosti nezvanično saznaju, državnim sistemima je naloženo smanjenje troškova za 60 odsto. Takođe, predočeno im je da se više neće tolerisati odstupanje od planova koje predaju javna preduzeća. Državne firme u Srbiji imaju obavezu da resornom ministarstvu predaju planove rada do 1. decembra tekuće godine. Iako su sve firme, svake godine, redovno sa Vladom Srbije dogovarale jednogodišnje aktivnosti i troškove, malo koje preduzeće se držalo ovog plana.

Kako tvrdi izvor lista, ubuduće, ako neka od firmi odstupi od plana koji će biti odobren za 2015. godinu, čelnici preduzeća koja naprave prekršaj, biće najstrože kažnjeni.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže da je rano da se izračuna koliki bi efekat imalo rezanje troškova u javnim preduzećima.

"Svakako je potrebno napraviti analizu, ali to nije jednostavno, jer među javnim preduzećima ima velikih gubitaša, ali i onih koji dobro posluju, tako da se i mere štednje teško mogu primeniti na sve jednako", smatra Arsić.

"Dobro je da se stane na put rasipničkom ponašanju, ali to ipak neće rešiti problem EPS-a, jer se kod njih neophodne uštede mogu postići jedino smanjenjem velikih plata i broja zaposlenih. „Srbijagas“ bi najviše doprineo uštedama u budžetu kada bi država prestala da toleriše da se i dalje greju oni koji godinama ne plaćaju račune", kaže on.

Arsić napominje da bi najveće uštede državne firme postigle kada bi se na njihovo čelo postavio dobar menadžment, koji bi napravio red.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: