Srbija

Sreda, 29.10.2014.

11:12

Komunalci traže izuzeće od štednje

Smanjenje zarada u javnom sektoru značajno će ugroziti materijalni i socijalni položaj zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.

Izvor: Beta

Default images

Na ovo su upozorili Samostalni sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti i Granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti "Nezavisnost".

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju ta dva sindikata, u komunalno stambenoj delatnosti Srbije zaposleno je 70.000 ljudi koji rade u izuzetno teškim uslovima.

"Javno-komunalna preduzeća (JKP) nisu korisnici budžetskih sredstava i u najvećem delu (95 odsto) ne predstavljaju finansijsko opterećenje budžeta lokalnih samouprava. Zarade se ostvaruju i isplaćuju iz ostvarenog prihoda vršenjem komunalnih usluga i proizvodnjom i prodajom proizvoda", naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da je prosečna zarada zaposlenih u javno-komunalnom sektoru niža za 17 odsto od proseka privrede Srbije, a od korisnika budžeta je manja 37 odsto, dok čak više od 20 odsto zaposlenih u komunalnom sektoru Srbije prima minimalnu zaradu.

"Zbog svega toga, sindikati od Vlade Srbije zahtevaju da se zaposleni u komunalnom sektoru izuzmu iz ove odluke (o smanjenju plata) i da hitno počnu pregovori i usaglašavanje stavova za potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za komunalnu delatnost Srbije", piše u saopštenju.

Sindikati su najavili i da će u ponedeljak, 3. novembra, organizovati zajedničku javnu sednicu ispred Vlade Srbije na kojoj će se usaglasiti dalje protestne aktivnosti i podneti inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona kojim se umanjuju zarade u javnim komunalnim preduzećima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: