Region 8

28.05.2024.

8:48

Povlači se šunka iz prodaje: Pronađena opasna bakterija

Povlači se Z' dežele sendvič sa šunkom od 500 grama sa rokom upotrebe 31. maja 2024. godine, zbog utvrđene bakterije Listeria monocitogenes, saopštio je Državni inspektorat Hrvatske.

Izvor: Index.hr

Povlači se šunka iz prodaje: Pronađena opasna bakterija
Shutterstock/Alesia.Bierliezova

Podeli:

Reč je o šunki slovenačkog proizvođača Celjske mesnine d.o.o., lot broj 1413100, a veletrgovac je METRO Cash & Carri d.o.o.

Povučen proizvod se odnosi isključivo na METRO Hrvatska prodavnice. METRO Cash&Carry Srbija nema u prodaji navedeni proizvod.

Proizvod nije usklađen sa Uredbom Komisije (EC) od 15. novembra 2005. o mikrobiološkim kriterijumima za hranu, a obaveštenje se odnosi isključivo na navedeni proizvod, navodi se u saopštenju.

Bakterija Listeria monocitogenes izaziva zaraznu bolest listeriozu, koja može dovesti do prevremenog porođaja i pobačaja tokom trudnoće. Listerioza takođe može uticati na centralni nervni sistem. Bakterija se nalazi u okolini iu crevima sisara (osim ljudi), ptica, rakova i pauka.

Reč je o bakteriji koja može da se razmnožava na prilično niskim temperaturama skladištenja (+4°C), a zbog svoje jake otpornosti i visoke koncentracije natrijum hlorida, listerija može da preživi različite postupke koji se koriste u preradi hrane.

Kontaminirana hrana je glavni put prenosa ove bakterije iz okoline na ljude.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Rekli "zbogom" ruskim tenkovima

Češka vlada odobrila je plan pridruživanja Nemačkoj u zajedničkoj kupovini do 77 tenkova Leopard 2A8 kako bi zamenila češko naoružanje iz sovjetskog doba, objavio je premijer Petr Fijala.

9:52

13.6.2024.

14 h

Podeli: