Naša preduzeća nikoga ne zanimaju

Rok za prijave za privatizaciju 502 preduzeća, koju je objavila Vlade Srbije, istekao je danas. Međutim, nije stiglo mnogo pisama o zainteresovanosti.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

15:22

Default images

Na okruglom stolu "Zakon o privatizaciji-praktična primena i otvorena pitanja", ekspert za privatizaciju Ljiljana Rajnović je ocenila da će biti mnogo više zahteva za pripremu i rasterećenje subjekata privatizacije nego zainteresovanih kupaca.

Takvi zahtevi se očekuju pre svega od onih privrednih društava koji imaju veliki broj zaposlenih i ogromnu imovinu. Ako se ova priprema i rasterećenje dobro urade, te forme bi mogle kombinovanim metodom privatizacije, što znači prodajom imovine i prodajom kapitala, da dobiju kupce odnosno strateške partnere, smatra ona.

Prema njenom mišljenju, u rešenjima za završetak procesa privatizacije u Srbiji postoji i karika koja nedostaje, a to je imenovanje ovlašćenog aktera koji bi u ime države pronalazio pravu meru i metod privatizacije za svako preduzeće na listi.

"Sada sama preduzeća to rade, najčešće nude rešenja angažovanjem konsultanata koji prave plan prodaje, a koji se potom usvaja bez ikakve naknadne objektivne analize sa strane. Osim toga država bi trebalo da angažuje i posebnu instituciju za rešavanje likvidnosti preduzeća u procesu privatizacije, jer to predstavlja jednu od najvećih kočnica", istakla je Rajnović.

Modeli privatizacije daju mogućnosti i kupcima da se više angažuju kako bi se privatizacija pozitivno okončala. Kako stvari sada stoje u najvećem broju slučajeva biće ispunjeni uslovi za stečaj, istkala je ona, navodi se us saopštenju Privredne komore Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: