Banke se spremaju za preporuku NBS

Najveće banke u Srbiji preduzimaju neophodne mere kako bi počele da primenjuju preporuke Narodne banke Srbije u vezi sa kreditima u švajcarskim francima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.07.2013.

11:41

Default images

S druge strane, u pojedinim bankama rečeno je za Tanjug da preporuke još analiziraju.

Komercijalna banka je postupila prema preporukama NBS u vezi sa kreditima u švajcarskim francima i preduzela neophodne pripreme za njenu primenu, naveli su u toj banci.

Odgovarajuće pismo-obaveštenje je sačinjeno i svi klijenti banke koji imaju kredite u švajcarcima će do kraja ovog meseca dobiti pisana obaveštenja o mogućnosti korišćenja novih, povoljnijih uslova, u celini usaglašenih sa preporukama NBS, rečeno je Tanjugu u Komercijalnoj banci.

Unikredit banka najavila je da će prihvatiti preporuku centralne banke i svojim klijentima ponuditi mogućnost da stambene kredite u švajcarcima otplaćuju po povoljnijim uslovima.

Banka će klijentima obezbediti da u periodu od najmanje tri godine, odnosno do kraja perioda otplate kredita, ukoliko je isti kraći od tri godine, plaćaju niže mesečne rate, rečeno je Tanjugu u toj banci. Na taj način njihove rate će se obračunavati po kursu koji odgovara međuvalutnom odnosu između evra i švajcarskog franka na dan odobravanja kredita, umanjenom za do osam posto.

U Unikredit banci naveli su da trenutno obaveštavaju klijente o navedenim olakšicama i da će od 1. avgusta u matičnim ekspoziturama oni moći da se detaljno upoznaju sa planovima otplate i donesu odluku da li žele da se navedene olakšice primene u njihovom slučaju.

Banka Inteza saopštila je da će preuzeti sve neophodne mere kako bi 1. avgusta na adekvatan način otpočela sa primenom preporuka Narodne banke Srbije.

Uvažavajući nastojanja NBS da pomogne građanima da lakše servisiraju svoje kreditne obaveze u narednom periodu i time olakša njihov finansijski položaj, Banka Inteza potpuno podržava preporuke i u vezi sa kreditima u švajcarskim francima i u vezi sa neodredivim elementima promenljive kamatne stope pre početka primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, naveli su u toj banci.

Sosijete ženeral banka nije odobravala kredite u švajcarcima, iako su oni u jednom trenutku činili čak oko 60 odsto tržišta stambenih kredita, rečeno je Tanjugu u toj banci.

Potpisivanjem ugovora sa KBC bankom o preuzimanju dela portfolija klijenata, Sosijete ženeral banka preuzeće i kredite indeksirane u švajcarskim francima, objasnio je član Izvršnog odbora te banke Miroslav Rebić.

Međutim, preuzimanje kredita biće obavljeno u tranzicionom periodu koji će trajati nekoliko narednih meseci, što opet znači da Sosijete ženeral u svom portfelju još nema takve kredite.

"S obzirom na to da je Upravni odbor Udruženja banaka Srbije jednoglasno prihvatio preporuku NBS o rešavanju problema otplate stambenih kredita koje su građani uzeli u švajcarskim francima, mogu da kažem da će se Sosijete ženeral banka pridržavati preporuke Udruženja banaka", izjavio je Rebić.

U Erste banci se privode kraju tehničke pripreme za primenu preporuke kojom će korisnicima stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima biti olakšana otplata tokom tri godine.

Klijenti će sledeće nedelje dobiti pisma s pozivom da nakon 1. avgusta dođu u banku kako bi im kreditni savetnici pripremili konkretnu računicu i ponudu, o kojoj će moći da se izjasne do kraja godine, rekli su u toj banci.

U Pireus banci Tanjugu je kratko rečeno da je ta banka uzela u razmatranje preporuke NBS i trenutno ih analizira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: