Kako su Kinezi ispitivali Moravu

Naoružani mapama i foto-aparatima kineski inženjeri su snimali tačke na rečnom toku Morave za koje su procenili da bi mogle da budu najproblematičnije.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 09.06.2013.

13:07

Default images

Delegacija kineske kompanije „Čajna Gezhouba grup korporejšn“ posle dve nedelje ispitivanja ocenila je da je projekat gradnje kanala „Morava“ - „izvodljiv, iako postoje određene infrastrukturne prepreke, koje je moguće rešiti“.

Reporteri „Novosti“ pridružili su se kineskim stručnjacima na poslednjoj etapi ispitivanja plovnosti Morave. Od Niša do Bujanovca zajedno smo pratili tok Južne Morave. Kopnom, jer se rekom još ne može.

Prva ih je sačekala već na izlazu iz Niša. Sa mosta se pruža pogled na jednu od najvećih znamenitosti ovog kraja - televizor „EI Niš“ potopljen u mulju reke, koja se može pregaziti zavrnutih nogavica da se pantalone ne iskvase. Teško je zamisliti da bi ovuda mogao da plovi brod, ili makar barža.

"Južna Morava jeste mala, ali ovaj projekat je veliki, čak i za naše standarde" - spremno odgovara Huan Ling, prvi čovek delegacije kineske kompanije.

"Znam da je ideja postojala i pre stotinu godina, ali tehnologija kojom sada raspolažemo, nije. "

Tehnički to je svakako izvodljivo, ali osnovno pitanje je - koliko je isplativo. Kada budemo završili detaljne analize i utvrdili isplativost, moći ćemo da donesemo odluku o učešću u ovom projektu. Već za nekoliko nedelja poslaćemo prve nacrte vašoj vladi i na osnovu njihovog odgovora razgovarati o narednim koracima.

Dok nastavljamo auto-putem i prolazimo ispod putokaza za Solun, pokušavamo da od kineskih stručnjaka saznamo za koliko vremena bi, u najboljem slučaju mogli da se prema Egeju umesto druma uputimo rekom. Odgovor, lakonski, dobijamo od Linga:

"Vreme se u ovom slučaju meri novcem. Ako se proceni da ima interesa i uloži se dovoljno novca, posao se može završiti i za pet godina, ali može da potraje i dvadeset, trideset ..."

Dok uzduž i poreko premeravaju Moravu, kineski inženjeri ne propuštaju priliku da se upoznaju sa Srbijom. U Grdeličkoj klisuri zastali su da slikaju železnički most srušen u NATO bombardovanju i spomenik žrtvama. Nešto niže fotografisali su prolazak verovatno najsporijeg voza koji su ikad videli. Bez reči ih je ostavila netaknuta priroda u kojoj su uživali na većem delu puta.

"U Kini industrijalizacija sve više uništava prirodu, a ovde je ona još sačuvana" - priča nam inženjer u srpskom delu delegacije poznat kao „mister Li“.

"Takođe, kod nas gde god da se okrenete naiđete na stotine i hiljade turista, dok ovde toga nema. Čovek može na miru da uživa."

Isplativost projekta

Profesor Milan Punišić, savetnik ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, kaže da prve procene govore da bi izgradnja kanala „Morava“ mogla da bude isplativa i višestruko korisna.

"Ne samo što bi bio omogućen jeftiniji transport robe, već bi Srbija dobila i efikasan sistem navodnjavanja, odbrane od poplava, a na toku Morave bilo bi izgrađeno još pet hidrocentrala. Ima nagoveštaja da su za ovaj posao zainteresovani neki od svetskih ekonomskih giganata jer bi izgradnjom kanala bio značajno skraćen put do Soluna" - kaže Punišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: