Srbija

Sreda, 17.10.2012.

11:08

Rasprava o podsticajima u agraru

Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju je u završnoj fazi i očekuje se da će sledeće nedelje ući u javnu raspravu.

Izvor: Tanjug

Default images

Ovo je najavio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović otvarajući drugi dan konferencije o prehrambenoj industriji u Beogradu.

Kako je objasnio, to je dokaz da će po prvi put u novijoj istoriji poljoprivrede Srbije Vlada i Ministarstvo poljoprivrede doneti dugoročnu, transparentnu i stabilnu agrarnu politiku.

On je podvukao da će agrarni budžet u 2013. godini biti značajno veći ,a vlada je konsenzusom podržala poljoprivredu.

Golubović je podsetio da su rebalansom budžeta za 2012. opredeljena dodatna sredstva za agrar u iznosu od 12 milijardi dinara, čime je omogućeno da u poslednja tri meseca ove godine zemljoradnicima bude isplaćeno gotovo 150 miliona evra, što je, prema njegovim rečima "istorijski uspeh".

"Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede su potpuno promenili stratešku taktiku kada je u pitanju poljoprivreda i njen odnos prema drugim privrednim delatnostima", naglasio je Golubović,dodajući da su odlučili da "politiku u agraru konačno zamene agrarnom politikom".

Golubović je istakao da je prehrambena industrija jedan od najvažnijih stubova srpske privrede i bitnih faktora njenog razvitka, a da je veza između primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije neraskidiva.

On je kazao da je, međutim, i činjenica da je u proteklom periodu stvoreno veštačko neprijateljstvo i loši odnosi između primarne poljoprivredne proizvodnje i prerađivackke industrije, a oni treba da budu organski vezani.

Golubović je ukazao da su strateški ciljevi vlade u poljoprivredi dalje podizanje administrativnih kapaciteta za povlačenje sredstava iz fondova EU, konkurentnosti, investicija u poljoprivredi, pridruživanje EU i učlanjenje u Svetsku trgovinsku organizaciju,kao i jačanje uloge na ruskom i svim svetskim tržištima. U Beogradu je juče otvorena dvodnevna međunarodna konferencija o prehrambenoj industriji čiji je cilj podsticanje investicija, saradnje u regionu i prema trećim tržištima, kao i razvoj biznis sektora i društva.

Na konferenciji, organizovanoj u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, učestvuju najznačajniji regionalni predstavnici prehrambene industrije, maloprodaje, finansijskog i državnog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: