Hrvatska ukida 6 vozova do Srbije

Hrvatske železnice traže 677.000 evra godišnje od železnica Srbije, Srpske i BiH, da bi voz između Beograda i Sarajeva mogao da koristi 87 km hrvatske pruge.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.07.2012.

10:53

Default images

Voz je planiran po novom redu vožnje od 9. decembra, rečeno je u Železnicama Srbije.

Hrvatske železnice su najavile da će od novog reda vožnje obustaviti saobraćaj 46 međunarodnih železničkih vozova, što će se odraziti i na železnički saobraćaj između Srbije i Hrvatske.

Tako će od 10 vozova koji saobraćaju između dve države, čak šest biti ukinuto, izjavio je direktor Medija centra srpske železnice Nenad Stanisavljević.

"Ovih dana planirano je da se održi sastanak između predstavnika železničkih uprava Srbije, Hrvatske i Slovenije, na kojem će se razgovarati o mogućnostima međunarodnog saobraćaja u novom redu vožnje, u skladu sa najavama Hrvatskih železnica", kazao je Stanisavljević.

On je rekao da Železnice Srbije nisu u mogućnosti da obezbede dodatna finansijska sredstva sa kojima bi učestvovali u plaćanju dela troškova ostalih vozova koji tranzitiraju mrežom hrvatskih pruga, pa će se u saobraćaju između Srbije i Hrvatske po novom redu vožnje naći samo dva para vozova, za čiji saobraćaj se neće izdvajati novčana sredstva.

Hrvatske železnice predložile su, takođe, da u saobraćaju od 9. decembra ostanu dva para vozova koji saobraćaju hrvatskim prugama, a za koje se neće plaćati novčana nadoknada i to između Beograda i Filaha u Austriji (sa polaskom iz Beograda u 5.13 sati, a iz Filaha u 12.52 sati), kao i između Beograda i Sćvarzaha u Austriji, sa direktnim kolima za Cirih (sa polaskom iz Beograda u 10.28 sati, a iz Ciriha u 20.40 sati).

Železnice Srbije su predložile da u saobraćaju ostanu po jedan dnevni i noćni voz. Prema predlogu Hrvatskih železnica, ukoliko zainteresovane železničke uprave ne obezbede dodatna finansijska sredstva za nadoknadu za korišćenje infrastrukture u saobraćaju neće biti vozova između Beograda i Sarajeva, kao i između Beograda i Zagreba.

"Prema našim saznanjima, razlozi za ovakvu najavu Hrvatskih železnica su ekonomske prirode i nužne tržišne poslovne orjentacije", rekao je Stanisavljević.

Putnički prevoz Hrvatskih železnica je, prema njegovim rečima, navedene linije procenio kao nerentabilne i predložio njihovo ukidanje.

Pojedini od vozova koji su predloženi za ukidanje mogu ostati u saobraćaju, ukoliko se zainteresovane železničke uprave saglase sa plaćanjem troškova vožnje hrvatskim prugama - tzv. naknade za pristup železničkoj infrastrukturi Hrvatskim železnicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: