Dulić: Pronašli još 500 mil. RSD

Vlada Srbije obezbedila je dodatnih 500 miliona dinara za subvencionisane stambene kredite u 2012., tako da će za te namene ukupno biti 1,7 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2012.

12:39

Default images

To je izjavio resorni ministar Oliver Dulić, koji je u vladi uručio prvih 11 ugovora za ovogodišnje subvencionisane kredite pod povoljnijim uslovima.

Predstavnici Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita istakli su da su do sada potpisali ugovore sa 11 banaka i da očekuju da će u narednih nekoliko dana potpisati ugovor sa još desetak novih banaka. Ranije smo najavili da će Nacionalna korporacija za subvencije u 2012. imati na raspolaganju biti 1,2 milijarde dinara, za osiguranje stambenih kredita, ali smo "u medjuvremenu pronašli još 500 miliona", rekao je Dulić.

Pri tom je istakao da će zahvaljujući tim dodatnim sredstvima, još nekoliko stotina porodica imati mogućnost da dođe do stana, pod uslovima koji su najpovoljniji u poslednjih nekoliko godina.

"Država daje beskamatni kredit od 20 odsto od vrednosti stana koji se otplaćuje u poslednjih pet godina, a kupac je dužan da obezbedi učešće od pet odsto", naveo je ministar, dodajući da će država nastojati da slične uslove obezbedi i narednih godina, kako bi što više građana moglo da dodje do svog krova nad glavom.

Dulić je rekao da subvencionisani stambeni kredit može da se dobije za bilo koji grad u Srbiji i da u Beogradu to ne mora da bude samo stan u novom naselju u izgradnji u naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu.

S obzirom na to da se taj projekat realizuje u okviru državnog programa pomoći građevinarstvu u uslovima krize, on je istakao da je bitno samo da je reč o novogradnji, jer na taj način država želi da poveća tražnju za novim stanovima i obezbedi građevinarima posao.

Dulić je pozvao sve građane Srbije da iskoriste priliku i konkurišu za dobijanje povoljnih subvencionisanih stambenih kredita, ukoliko ispunjavaju uslove koje predviđa nova uredba za 2012.
Ističući da su uslovi takvi da prosečna mesečna rata za kredit iznosi malo više od prosečne kirije u Beogradu, ministar je najavio da će, ukoliko bude veliko interesovanje i ako bude postojala potreba, Vlada Srbije, u toku ove godine, najverovatnije rebalansom budžeta obezbediti i dodatna sredstva za subvencionisane stambene kredite.

Dulić je, takođe, najavio da bi izgradnja novog naselja u Beogradu "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu, u okviru državnog programa pomoći građevinarstvu, trebalo da počne tokom marta, gde je planirana izgradnja oko 700 stanova. On je kazao i da će ove godine početi izgradnja još 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova u Srbiji.

Zahvaljući državnom programu pomoći građevinskom sektoru zaposleno je, prema njegovim rečima, oko 80.000 građevinara.

Novom Uredbom za 2012. godinu, vlada je smanjila obavezno učešće, sa 10 na pet odsto, povećala starosnu granicu i iznos primanja korisnika kredita i ublažila druge uslove.

Kamatna stopa za korisnika kredita na deo koji se finansira iz budžeta na ime učešća iznosi nula odsto, a za deo kredita koji finansira banka maksimalna kamata je šestomesečni euribor plus 4,5 odsto na godišnjem nivou, tako da je maksimalna kamatna stopa smanjena 0,4 odsto na godišnjem nivou.

Korisnik kredita, kao i njegov bračni drug pojedinačno, ne mogu imati platu veću od 150.000 dinara. Tako je uredbom povećan limit neto plate za 30.000 dinara, a za otplatu poslednje rate kredita starosna granica korisnika može da iznosi maksimalno 70 godina života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: