Kasnimo za Mađarskom deset godina

Strani investitori u Srbiji posluju s dobitkom, inače bi odavno spakovali kofere, ali daleko od toga da su zadovoljni poslovnom klimom.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.03.2011.

10:33

Default images

Čini mi se da je program „Srbija 2020“ odličan putokaz kako treba privlačiti strane investitore. Ipak veoma je bitna predvidivost, odnosno da sa sigurnošću znate sta će se u narednom periodu dešavati, kaže Roland Hajdner, član Upravnog odbora i finansijski direktor VIP mobajla.

„Dobra je stvar što se Srbija kreće ka EU i što će preuzeti pravila koja tamo vladaju, ali nedostaje koordinacija i odlučnost u delovanju. Mi rastemo iz godine u godinu, ali naš glavni problem je ogromna administracija i velika papirologija koja se mora svesti na razumnu meru“, navodi Hajdner.

Srbija, kako kaže, za Mađarskom po ovom pitanju zaostaje bar deset godina. Filipos Karamanolis, predsednik Izvršnog odbora Eurobanke EFG kaže da je Srbija atraktivna destinacija za investicije.

Glavna prednost Srbije je mogućnost pridruživanja EU, koje će u dugoročnom smislu obezbediti političku stabilnost, ekonomski razvoj i reforme.

Međutim, ne smemo da zaboravimo da se sve zemlje u regionu takmiče u privlačenju investicija u periodu kada su one ograničene. Zato bi Vlada trebalo da smanji birokratiju, uskladi zakonodavstvo sa direktivama EU, unapredi infrastrukturu, obavi pravosudne reforme i obezbedi konzistentan poreski okvir, zaključuje Karamanolis.

Slično razmišlja i Oliver Regl, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke, koji kaže da Vlada sada ima veliku šansu da sprovede ono o čemu je mnogo godina pričala a nije dosad uradila, a to je evropska perspektiva koja traži sprovođenje reformi, i tu nema vrdanja.

Kada govorimo o reformama, mislimo na one promene koje bi dovele do toga da okruženje u Srbiji liči na ono u EU, kaže Regl.

Ipak, izvršni direktor Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović je bila mnogo oštrija od stranih investitora.

Nestabilnost Vlade je nešto što prvo mora da se reši da bi se uopšte moglo razgovarati s investitorima, pa tek onda papirološke prepreke. Ipak, predizborna je godina, pa se nadamo da će se sve institucije dići na noge kako bi rešile sve probleme koje opterećuju investitore. Zato možemo očekivati mnogo više stranih investicija nego u protekloj godini, kaže Violeta Jovanović.

Srbija ne bi trebalo da slepo kopira evropske propise o zaštiti konkurencije jer ne može sve da se primeni na realnost koja vlada u Srbiji. Uz to kadrovi koji ih primenjuju moraju biti mnogo stručniji, kaže Slobodan Petrović, generalni direktor „Imleka“ i prvi čovek „Salforda“ za Balkan.

On ističe da ova kompanija ima problem sa razumevanjem odluka Komisije za zaštitu konkurencije.

Praksu borbe protiv monopola EU i svet pokušavaju da urede dugi niz godina, a mi mislimo da to može da se uradi preko noći. Ne smemo da budemo tako rigidni. I EU je bila rigidna, ali je posle nekoliko grešaka shvatila da to ne ide tako, da mora da se ide postepeno. Uz to pojedini članovi Komisije misle da niko ne može da im prigovori, ističe Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: