Fond PIO: Sačuvali sve sem pamćenja

Penzijski fond Srbije je za poslove mikrofilmovanja, odnosno prebacivanja dokumentacije u elektronsku formu, objavio tender!

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.03.2011.

23:55

Default images

Ali, tek kada su Novosti zvanično postavile pitanje zašto to ne čine punih 15 godina.

Tako se u ”Službenom glasniku”, objavljenom 1. marta, konačno oglasio i Fond PIO i objavio raspis javne nabavke ”za indeksiranje, skeniranje i mikrofilmovanje dokumentacije sa formiranjem elektronske baze podataka, softverom i održavanjem”.

Zvaničnim dokumentom potvrdili su i da će se javna nabavka sprovesti u otvorenom postupku u toku 2011. godine, i to na osnovu javnog poziva koji će se objaviti u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama. Kao okvirnu vrednost javne nabavke upisali su iznos od 170 miliona dinara - bez poreza. PIO nije dostavio objašnjenja kako su do sada zaključivani poslovni aranžmani sa preduzećem ”MFC Mikrokomerc” vredne i do tri miliona evra. A ni kako su znali da će ih ovogodišnji posao koštati 204 miliona dinara, koliko su odvojili iz svog budžeta, kada još zvanično nije izabran ”izvođač radova”.

Nezvanično, u Fondu kažu da su se, pri izboru poslovnog partnera, rukovodili referencama preduzeća ”MFC Mikrokomerc” sa kojim su godinama produžavali vredne ugovore. I sam Vladislav Miletić, vlasnik ”MFC Mikrokomerca”, poteže dugačak spisak saradnika sa kojima su zaključivali poslove.

Tako je odgovorio da sarađuje sa Ministarstvom prosvete, da je sa Nacionalnom službom za zapošljavanje realizovao posao od 1. juna do 31. avgusta 2010, da je sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava sklopio ugovor u januaru ove godine, a sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu još 2008. godine potpisao je ugovor koji još traje. Potvrdio je i da sarađuje sa Ministarstvom zdravlja i Kliničkim centrom Srbije.

Mnoge se institucije, međutim, ograđuju od ovih navoda. "Nacionalna služba za zapošljavanje za usluge mikrofilmovanja ne sarađuje sa firmom 'MFC Mikrokomerc' već sa Vojno-tehničkim institutom", potvrđuje Ivana Grbić, rukovodilac Centra za informisanje NSZ.

Sličan smo odgovor dobili i iz drugih budžetskih kuća. "U poslednje dve godine, od kada je nova uprava, nismo zaključili nijedan ugovor sa 'MFC Mikrokomercom'”, kaže Drago Jovanović iz Kliničkog centra Srbije.

I u Ministarstvu prosvete kažu da za ovu kompaniju nikad nisu ni čuli i da sa njima nemaju zaključene nikakve ugovore. Ministarstvo zdravlja takođe opovrgava da je sa ovim preduzećem ikada imalo ugovorni odnos, pa ni finansijske aranžmane, a takav je odgovor stigao i iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Ostaje, pitanje: ako nisu direktno sklapali ugovore ko je bio posrednik i koliko li je njemu ostajalo para?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: