Srbija

Petak, 04.02.2011.

00:19

Delta narasla tek posle 5. oktobra

Jasno da su Delti pogodovale demokratske promene i otvaranje naše zemlje posle 2000. godine, kaže generalna direktorka Delta holdinga Jelena Krstović.

Izvor: Novosti, Press

Default images

Ona to potkrepljuje podatkom da je Delta 31. decembra 1999. imala kapital od 16 miliona evra, promet od 70 miliona evra, zapošljavala je 634 radnika, uključujući i tadašnju Delta banku, dok je u 2010. godini ukupan promet iznosio je 2,7 milijardi evra, a za kompaniju radi 24.000 ljudi.

Prva decenija postojanja, kako procenjuju u ovoj kompaniji, bila je tek početak pravog biznisa. Od 1991. do 2000. godine zbir svih Deltinih prihoda je bio 1,52 milijarde evra. Od 2001. do 2010. godine zbir svih prihoda od prodaje dostigao je skoro 11,5 milijardi evra, a godišnji promet Delta holdinga čini devet odsto srpskog bruto domaćeg proizvoda. Ta kompanija koja, inače, danas proslavlja 20 godina postojanja je po prihodu najveća kompanija u Srbiji i peta u regionu.

Jelena Krstović objašnjava da "nema potrebe za velikom mistifikacijom Deltinog uspeha. Delta je jedna od prvih privatnih kompanija u nekadašnjoj SFRJ, od početka je radila sa vizijom i jasnim poslovnim principima i naravno koristila je mogućnosti koje joj je pružalo naše tržište početkom devedesetih".

"Podsećam vas da je privatna inicijativa tada bila tek u začetku, a posebno je bilo malo privatnih biznismena sa ozbiljnijim iskustvom u domaćem i međunarodnom biznisu. Na drugoj strani bile su društvene firme, koje su imale problem sa nedefinisanim vlasništvom, sopstvenom neefikasnošću i koje su se sve teže snalazile u novim uslovima. Na tržištu se jednostavno stvorio veliki prostor za nastanak novih privrednih subjekata", navodi ona.

Krstović kaže i da "nije tajna da je kompanija izvozila proizvode kojima je Srbija tada raspolagala: drvo, maline, pečurke i tako obezbeđivala devize za uvoz strane robe, za koju je na našem tržištu vladalo veliko interesovanje".

Ipak, ona naglašava da "nije reč ni o kakvom ekskluzivitetu već o poslovima koji su bili dostupni svima".
Govoreći o planovima za naredni period, Krstović kaže da je era ubrzanog širenja kompanije iza nas. Prva decenija postojanja, kako procenjuju u ovoj kompaniji, bila je tek početak pravog biznisa. Kraj druge decenije postojanja su dočekali kao lider na domaćem tržištu. A u trećoj dekadi planiraju novi „skok“.

"Stvara se vizija novog Delta holdinga“, kaže Jelena Krstović i dodaje da će Delta, osim poslovanja u zemlji i investiranja u ekonomiju Srbije, postati ineternacionalna kompanija, čija će ulaganja biti prisutna u mnogim zemljama sveta.

"Naš strateški biznis biće poljoprivreda jer smatramo da ova oblast predstavlja veliku komparativnu prednost Srbije", navodi ona i podseća na izjavu predsednika Delte Miroslava Miškovića da poljoprivreda može da bude srpska nafta.

Delta planira i značajna ulaganja u oblasti nekretnina, i to više od 400 miliona evra u periodu do 2015. godine, kao i dalje internacionalne širenje u sektoru maloprodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: