Svet 5

27.05.2024.

23:24

Mađarska otkrila nakon sastanka u EU: Žele da regrutuju evropsku omladinu da gine u Ukrajini

Kako ukrajinske žrtve rastu, EU će preći na regrutaciju evropske omladine da se bori, upozorava mađarski ministar Peter Sijarto.

Izvor: rmx.news

Mađarska otkrila nakon sastanka u EU: Žele da regrutuju evropsku omladinu da gine u Ukrajini
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

Visoka stopa stradalih vojnika u Ukrajini u kombinaciji sa njenom borbom da regrutuje sopstveno stanovništvo znači da će EU sve više preći na regrutaciju evropske omladine, uglavnom u geografskoj blizini Ukrajine, da se bori protiv Rusije, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova EU.

"Ukrajinske žrtve postaju sve nepodnošljivije, ukrajinski muškarci ne smeju da izađu iz Ukrajine, a sada žele da regrutuju evropsku omladinu u rat. I očigledno, kako eskalacija prvo pogađa ovaj kraj, gotovo se jasno može čuti argument da vojnike prvo treba poslati iz geografske blizine. Sve to znači da žele da pošalju srednjoevropsku omladinu, uključujući i mađarsku, u rat kao obaveznu evropsku vojnu obavezu", rekao je Sijarto u intervjuu za mađarske medije.

Mađarski ministar spoljnih poslova rekao je da će se čvrsto protiviti bilo kakvim naporima da se uvede obavezna evropska regrutacija, rekavši: "Dalje ruke od centralnih Evropljana, dalje ruke od mađarske omladine, nećemo dozvoliti da mađarska omladina bude uključena u rat, jer je ovo ne naš rat."

Sijarto nije otkrio koji ministri spoljnih poslova ili države članice istražuju mogućnost evropskih napora za regrutaciju, ali je nedavno nekoliko zemalja reklo da će razmotriti slanje sopstvenih trupa u Ukrajinu ako Rusija napravi proboj na ukrajinskom frontu, uključujući Francusku i neke baltičke države.

Međutim, dugoročni cilj levo-liberalnog establišmenta u Briselu je stvaranje vojnih snaga EU, uključujući uklanjanje procesa donošenja odluka o odbrani iz država članica i njegovo centralizovanje u Briselu.

Prema takvom predlogu, mogao bi se pojaviti potencijalni napor za regrutaciju koji se odnosi na sve zemlje članice EU.

Sijarto je opisao izuzetno intenzivnu atmosferu u Savetu ministara spoljnih poslova u Briselu uoči izbora za Evropski parlament.

On je naveo da se raspoloženje pokvarilo kada su prisutni počeli da govore o oslobađanju 6,5 milijardi evra za Ukrajinu, što je mađarski ministar spoljnih poslova odbacio, rekavši da će to samo eskalirati rat.

Međutim, njegov položaj bio je pod ekstremnim pritiskom niza drugih zemalja.

"I ovde je bio veliki nered. Nemačke, litvanske, irske, poljske i druge kolege su se okomile na mene po ovom pitanju, ali to nije moglo da poljulja našu poziciju, uprkos povicima evropskih proratnih političara", rekao je on.

"Oni misle da ako viču iz više pravaca, onda ću ja reći da je ok, da je dobro. Međutim, oni bi već trebali da nas poznaju dovoljno dobro da znaju da se to neće dogoditi", dodao je on.
 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: