Računari 4

27.05.2024.

16:30

Pazite se! Novi virusi se maskiraju u ove antivirus programe

Sajber kriminalci koriste lažne veb sajtove koji su predstavljeni kao sajtovi poznatih proizvođača antivirusnog softvera.

Izvor: Informacija.rs

Pazite se! Novi virusi se maskiraju u ove antivirus programe
Shutterstock/Pungu x

Podeli:

Ovde spadaju antivirusi Avast, Bitdefender i Malwarebytes, a hakeri se lažno predstavljaju kako bi širili malvere koji kradu osetljive informacije sa Android i Windows uređaja.

Stručnjaci iz firme za sajber bezbednost Trellix primetili su tri takva veb sajta:

  • Sajt avast-securedownload[.]com se koristi za isporuku trojanca SpyNote u obliku "Avast.apk" fajla koji, kada se instalira, zahteva dozvole za čitanje SMS poruka i evidencija poziva, instaliranje i brisanje aplikacija, pravljenje skrinšotova, praćenje lokacije, pa čak i za rudarenje kriptovalute;
  • Sajt bitdefender-app[.]com se koristi za isporuku ZIP fajla ("setup-win-k86-x64.exe.zip") koji instalira malver za krađu informacija Lumma;
  • Sajt malwarebytes[.]pro se koristi za isporuku RAR fajla ("MBSetup.rar") koji instalira malver za krađu informacija StealC;

Trellix je takođe otkrio fajl pod nazivom "AMCoreDat.exe" koji služi kao kanal za ubacivanje malvera na uređaje koji može da prikupi informacije o žrtvama, uključujući podatke iz pretraživača, i da ih eksfiltrira na server napadača.

Kako žrtve dolaze do ovih lažnih veb sajtova trenutno nije jasno, ali za slične ranije kampanje korišćene su tehnike kao što su oglasi i SEO.

Malveri za krađu informacija su sve učestaliji, a sajber kriminalci reklamiraju brojne prilagođene varijante ovakvih malvera različitih nivoa složenosti.

Ovo uključuje nove malvere kao što su Acrid, SamsStealer, ScarletStealer i Waltuhium Grabber, kao i ažuriranja postojećih kao što je SYS01stealer (Album Stealer ili S1deload Stealer).

"Činjenica da se novi kradljivci informacija pojavljuju s vremena na vreme, u kombinaciji sa činjenicom da njihova funkcionalnost i sofisticiranost uveliko variraju, ukazuje da postoji potražnja na kriminalnom tržištu za njima", navodi se u nedavno objavljenom izveštaju kompanije Kaspersky.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

12 h

Podeli: