Versače i Kavali džins iz Leskovca

Poznata turska kompanija za proizvodnju garderobe od džinsa “Jeanici Istanbul”, sprema se da otvori pogon u Leskovcu i da zaposli 500 tekstilaca.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.01.2011.

11:34

Default images

Konkurs za prijem raspisan je preko Tržišta rada, a probna proizvodnja odvijaće se u pogonima propalog preduzeća “Leteks”.

Ova kompanija posluje u sastavu “Julteks sistema”, radi za najpoznatije svetske modne kuće, kao što su “Versače”, “Kavali”, “Fere”, “Skoč i Soda”, a prošlu godinu završila je sa dobiti od 11 miliona evra.

To je druga poznata svetska tekstilna firma, posle “Falkea”, koja u roku od godinu dana stiže u Leskovac.

"Probna proizvodnja počeće sa 50 radnika u roku od mesec dana i odvijaće se u “Leteksu”, koji je pred stečajem, dok vlasnik “Jeanici” Taner Bujukčan ne kupi jednu od ovdašnjih dobro očuvanih fabrika, a to će se desiti vrlo brzo ", kaže Nenad Cvetković, zastupnik kompanije.

On dodaje da se Turčin odlučio za grad na Veternici zato što je do pre 15 godina važio za centar srpske tekstilne industrije, ali i zbog jeftine radne snage.
"Uskoro će se farmerice i ostali odevni predmeti od džinsa iz Leskovca naći na tržištima Evrope, Rusije i Kine jer partneri “Jeanici” su, između ostalih, i “Versače”, “Kavali”, “Fere” i “Skoč i Soda”, a kompanija ima četiri svoja poznata brenda", kaže Cvetković.

Nezvanično saznajemo da je vlasnik “Jeanici” zainteresovan za kupovinu “Sintetike”, koja je preko puta “Leteksa” i ima najočuvanije pogone od pet propalih tekstilnih fabrika u severnoj industrijskoj gradskoj zoni. Rok za otkup dokumentacije ove fabrike, koja će se prodati na aukciji, ističe sutra.

"U prve dve godine turska kompanija će uložiti 3 miliona evra u pogon konfekcije, a ako se posao pokaže uspešnim, ta investicija će biti daleko veća, jer će u tom slučaju u Leskovac biti prebačen i deo tehnologije, kao što je na primer, bojenje i kamenovanje teksasa", dodaje Cvetković.

Turski investitor bi u tom slučaju broj radnika povećao na 1.000. Na konkurs za prvih 50 mesta javilo se 250 Leskovčana. U 13 leskovačkih tekstilnih fabrika do 1995. godine radilo je 9.500 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: