Srbija

Četvrtak, 25.11.2010.

18:28

Cvetković: Mora se prodati Telekom

Premijer Mirko Cvetković kaže da država mora da privatizuje Telekom Srbije, jer ne treba da se bavi upravljanjem preduzećima.

Izvor: B92

Default images

Cvetković je objasnio da država treba da se "izvuče" iz upravljanja društvenim preduzećima, istakavši da država ne treba da ima monopol u privredi kao što su telekomunikacije.

Kompaniju koja je u prošloj godini zabeležila najveći profit, kao monopolista ima 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije i drži 60 odsto tržišta mobilne telefonije, treba prodati iz političkih i ekonomskih razloga.

Cvetković je demantovao da Evropska komisija pritiska Srbiju da proda preduzeće, dodavši da će privatizacija javnih preduzeća pomaći da više ne budu plen političkih stranaka. Jedini način da oni to prestanu da budu je da država izađe iz njihovog vlastištva. Tako da pitanje da li prodati Telekom ili ne sa ovog stanovišta postaje sasvim drugačije. Sa jedne strane imate insistiranje da se država izvuče iz javnih preduzeća, a sa druge strane na moje iznenađenje postoje drugi zahtevi da ona ostane u preduzećima, kaže Cvetković.

On dodaje da se „u Srbiji veliki broj dobavljača Telekoma boji za svoj opstanak, očekujući dolazak konkurencije, što je pogrešno“.

Ekonomski, privatizacija će pomoći da Telekom na tržištu bude konkurentan drugim kompanijama tog tipa, jer će u protivnom beležiti gubitke, navodi Cvetković,.

“Mi Telekom Srbije izlažemo oštroj konkurenciji koju on ne može da izdrži ukoliko nema mogućnost da učestvuje u tržišnoj utakmici. Ukoliko ne bi prodali Telekom, ne samo da ne bi ostvario te profite, već bi krenuo da ide dole i dole, jer bi se suočio sa konkurencijom koja je mnogo fleksibilnija”, kaže premijer Srbije.

Duži rok zbog slabog interesovanja?

Ekonomista Milan Kovačević produženje roka za otkup dokumentacije Telekoma do 10. decembra vidi u slabom interesovanju za Telekom.

Sasvim suprotno, Ministarstvo finansija je pomeranje roka, koji je prvobitno isticao danas, obrazložilo velikim interesovanjem telekomunikacionih kompanija za kupovinu tog preduzeća.

To obrazloženje na Milana Kovačevića ostavlja, međutim, sasvim drugačiji utisak. On je uveren da je uzrok premali broj zainteresovanih kompanija. Iako smatra da sada nije pravi trenutak za prodaju, potvrđuje premijerovu tezu da će tako političari napustiti javna preduzeća.

“Od tog koraka do stvarnog nuđenja da se kupi kapital se obično smanji broj interesenata. Ovo nije najbolji trenutak za prodavanje Telekoma, pošto berze nisu proradile. Sa druge strane neophodno je pospešiti privatizaciju javnih preduzeća, kaže Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: