Srbija

Četvrtak, 09.09.2010.

09:29

Srbija ne koristi dovoljno OIE

Srbija ne koristi dovoljno obnovljive izvore energije, zbog čega je cilj da se u naredne dve godine poveća njihovo učešće na dva odsto ukupno dobijene energije

Izvor: Tanjug

Default images

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da Srbija od svih obnovljivih izvora energije ima

najveći potencijal za dobijanje električne energije iz biomase oko 63 odsto, iz sunčeve energije 14 odsto, energije vetra od pet do 10, i geotermalnih izvora energije oko četiri odsto.

Od drveta i drvnih ostataka u našoj zemlji moglo bi da se preradi oko 500.000 tona paleta, koje bi mogle da se koriste kao energenti, istakao je ministar, i dodao da je, na primer, jedna tona paleta ekvivalentna toni visokokvalitetnog uglja.

Tu proizvodnju trebalo bi podsticati stimulativnim merama, jer bi država i gradjani na taj način imali niz benefita, kao što su povećanje energetske sigurnosti i efikasnosti, zaštita životne sredine, otvaranje novih radnih mesta i drugo, dodao je on.

"Srbija raspolaže sa oko dva miliona hektara šuma, od kojih je 50 odsto u državnom, a preostalih 50 odsto u privatnom vlasništvu“, rekao je Škundrić i precizirao i da se 25,6 odsto površine Srbije nalazi pod šumama, što nije mnogo, dok na primer u Crnoj Gori šume pokrivaju oko 45 odsto teritorije, u Hrvatskoj oko 43 odsto, a u Bosni i Hercegovini oko 56 odsto.

Zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Srbije Bojan Kovačić rekao je da Srbija može iz obnovljivih izvora energije nadomestiti oko 25 odsto potrošnje energije koja se dobija iz primarnih izvora.

Ističući da su sve zemlje u okruženju u početnoj fazi korišćenja obnovljivih izvora energije, on je ukazao na prednosti njihovog korišćenja i na značaj diverzifikacije izvora energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: