Dinar nastavio rast prema evru

Dinar je nastavio jačanje prema evru za 2,2 odsto, pa se zvanični srednji kurs od 80,4932 približio vrednosti od 80 dinara za evro

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 05.12.2007.

11:07

Default images

Jačanje dinara započelo je u ponedeljak, 3. decembra, nakon što je 30. novembra, posle dvonedeljnog stalnog slabljenja, za jedan evro po srednjem kursu bilo potrebno dati 84,7540 dinara, oko sedam dinara više nego sredinom novembra.

Prema zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, jedan evro danas vredi 80,4932 dinara.

Srednji kurs evra prema dinaru je 4,1844 dinara niži nego 3. decembra, što znači da je dinar u poslednja dva dana ojačao 4,9 odsto.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić juče je izjavio da će srednji kurs evra danas najverovatnije biti od 81 do 81,5 dinara za evro, što znači da će najverovatnije doći do dodatnog smirivanja kursa, tako da će se vratiti mnogo bliže "ravnotežnom nivou" od pre dve-tri sedmice. On je dodao da očekuje dalju stabilizaciju kursa.

Čupić: Banke nisu odgovorne za pad dinara

Predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe-Adrija banke u Srbiji Vladimir Čupić odbacio je optužbe pojedinih ekonomskih stručnjaka da su banke špekulativnim potezima uticale na pad vrednosti dinara prošle nedelje.

“To nije tačno i moglo je da se vidi juče na deviznom tržištu jer banke faktički nisu trgovale. Nikome ne odgovara da na takav način manipuliše kursom, niti postoji mogućnost da banke veštači dižu i spuštaju kurs. Ako bi se to i desilo Narodna banka Srbije uvek ima mogućnost da reaguje”, ocenio je on.

Čupić je naveo da vrednost dinara oborena pod uticajem nekoliko istovremenih faktora.

“U tom momentu nije bilo priliva deviza, što se poklopilo sa nervozom tržišta zbog predstojećeg rešavanja statusa Kosova i Metohije i kada te faktore stavite zajedno dolazite u situaciju da na jednom plitkom tržištu, gde male promene izazivaju poremećaje, dobijete ovakav rezultat”, objasnio je on.

Navodeći da je trend slabljenja dinara bio kratkoročnog karaktera, Čupić je procenio da predstoji stabilan period za domaću valutu jer ne postoje ekonomski razlozi za apresijaciju evra.

“Očekuje se dosta veliki priliv deviza prevashodno po osnovu dokapitalizacije banaka do kraja godine i u prvom kvartalu 2008, nakon toga se očekuje priliv deviza po osnovu privatizacije i mislim da su pretposatavke za stabilnost kursa ispunjene”, naveo je predsednik Izvršnog odbora Hipo banke u Srbiji.

Jačanje dinara znak da se tržište "vratilo u normalu"

Jačanje dinara proteklih dana samo je znak da se tržište "vratilo u normalu" jer je slabljenje bilo isključivo posledica psiholoških faktora, odnosno straha od političke krize, rekao je saradnik u Privrednoj komori Srbije Goran NIkolić.

On kaže da su na jačanje evra bitan uticaj imali intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu i njena najava da će intervenisati uvek kada dođe do krize likvidnosti na tržištu, kao i uviđanje banaka da su precenile mogućnost krize u Srbiji.

Prema njegovim rečima, na stabilizaciju kursa utiče i to što se zna da će u decembru u zemlju stići veća količina deviza od naših ljudi iz inostranstva, kao i od dokapitalizacije banaka, a trebalo bi da bude realizovana i prodaja Robnih kuća Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: