Srbija

Utorak, 29.03.2011.

10:38

Tadić: Obrazovanje motor razvoja

Neulaganje u obrazovanje snižava standard građana i čini ih nekonkurentnim na tržištu rada, kaže predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: Tanjug

Default images

Tadić je izjavio da je obrazovanje najvažniji razvojni resurs civilizacije, i da društva i zajednice koje ne ulažu u obrazovanje ulažu u vlastito zaostajane.

Po njegovim rečima, od izuzetne je važnosti da mreža visokih škola odgovara potrebama privrede i da podstiče zapošljavanje, jer od toga zavisi dinamika razvoja društva i konkurentnost na medjunarodnom tržištu rada.

"Visoko obrazovanje i nauka su jedan od ključnih motora za razvoj naše čivilizacije, i ona društva koja ulažu u obrazovanje i naučni razvoj imaju priliku da dostignu najviši stepen razvoja i najviši tehnolosksi doseg civilizacije", rekao je Tadić otvarajući u Beogradu konferenciju povodom 20. godišnjice TEMPUS programa. Obraćajući se predstavnicima nekoliko desetina zemalja članica TEMPUS-a - programa EU za modernizaciju visokog obrazovanja u "partnerskim zemljama" EU - predsednik Srbije je istakao da je EU razvojem tog programa učinila veliki iskorak, imajući na umu važnost postojanja komplemenarnih obrazovnih sistema.

"U središtu razvoja civilizacije je nauka, i razvoj TEMPUS programa i priključenje tom programu država koje su na obodu EU, ili nešto dalje, jeste jedna od najvažnijih strateških odluka kojom se pokazuje duboko promišljanje u EU o značaju zajedničke budućnosti", rekao je Tadić.

Srbija se, kako je istakao, opredelila da nakon ostvarivanja članstva u EU učestvuje u programima koji se ne tiču samo dobrobiti EU, već i u programima koji se tiču civilizacije uopšte.

Tadić je poručio i da stavljanjem akcenta na visoko obrazovanje ne treba zaboraviti značaj osnovnog obrazovanja, tokom kojeg se deca uče kako da uče, od čega zavisi njihov budući razvoj.

Na kraju, velike razlike u razvijenosti su, prema Tadićevim rečima, bezbednosni problem civilizacije, i u tom smislu je ulaganje u obrazovanje i suštinski doprinos bezbednosti.

Evropski komesar za proširenje Štefan File kaže da je program podrške visokom obrazovanju opipljiv znak opredeljenosti EU da pomogne zemljama u procesu pridruživanja Uniji.

File je povodom 20 godina Tempus programa rekao da je EU ponosna time što je ostvarila u proteklih 20 godina koliko se primenjuje taj program podrške visokom obrazovanju.
"Sada poodržavamo visoko obrazovanje i modernizaciju od Rabata u Maroku do Vladivostoka u Rusiji", kazao je on.

File je dodao da su se on, predsednik Srbije Boris Tadić i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović saglasili u izlaganjima na otvaranju skupa da je visoko obrazovanje ključno za širenje znanja i pripremu građana da budu otvorenog uma.

Evropski komesar je dodao da je kroz Tempus od 90-ih godina omogućeno profesorima i studentima da putuju i razmenjuju znanje i mišljenja što je, kako je ocenio, dovelo do demokratizacije društava kroz otvorenu debatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

201 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

19 h

Podeli: