Srbija

Utorak, 23.09.2014.

16:52

Grejna sezona, cvrčak i mrav...

U ovom trenutku se predstojeća grejna sezona u Srbiji može opisati samo kao neizvesna.

Izvor: B92

Default images

Iako u EPS-u tvrde da je tender za nabavku uglja pripremljen, a iz Srbijagasa poručuju da je Banatski dvor pun, to ne znači stabilno snabdevanje energentima tokom čitave zime.

Za potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović EPS i Srbijagas ponašaju se kao cvrčak, dok te kompanije tvrde da razmišljaju kao mrav. Elektroprivreda svoje korake, pošto direktora praktično nema, objašnjava na papiru.

Tender za nabavku uglja je pripremljen i biće raspisan čim Vlada Srbije da znak. Ugalj će uvoziti samo ako ih tako proizvedena struja bude koštala isto ili manje od uvezene električne energije.

Iz EPS-a poručuju da su se tako obezbedili i za slučaj da zbog gasne krize u Ukrajini bude obustave već ugovorenih isporuka struje. Od početka godine u odnosu uvoza i izvoza struje, u tom preduzeću kažu, nisu potrošili stotine miliona evra.

Srbijagas ima direktora i to zauzetog, pa i oni saopštavaju da je skladište Banatski dvor puno, što ne znači da smo podmireni za čitavu zimu. Gas će se ili kupovati od Rusa, ili od trgovaca koji ga skladište u Mađarskoj ili će se nabavljati po višoj ceni od manjih trgovaca gasom.

Šta god poručivali nadležni, jasno je da će grejna sezona biti neizvesna.

"Imamo i dalje problem sa kolubarskim kopom koji je jezero i sa time da obrenovačke elektrane ne mogu da dobiju dovoljne količine uglja da proizvode struju. I ako ne bude gasne krizne u Evropi, EPS će morati da kupuje struju po visokoj ceni. Ni restrikcije koje EPS za sada isključuje kao mogućnost, nisu smak sveta", kaže Jelica Putniković, urednica Balkan magazina.

Kažu da možda i ne bismo bili u takvom problemu da svi građani redovno plaćaju račune za utrošenu energiju. Koliko to dugujemo, ako ćemo prema najavama potpredsednice Vlade možda potrošiti i pola milijarde evra na uvoz struje, gasa, mazuta i uglja?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Podeli: