Srbija

Petak, 23.04.2010.

19:25

Varikio: Srbija prioritet za Fijat

Fijat je u svom petogodišnjem planu naveo da je Srbija prioritet, kaže ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio i najavljuje dolazak privrednika iz Italiije.

Izvor: B92

Default images

On navodi da plan da se u Kragujevcu proizvodi 300 hiljada automobila godišnje „apsolutno“ ostaje na snazi i dodaje da Fijat „Srbiju vidi kao centar međunarodnog tržišta. Dakle, automobil koji će se proizvoditi u novoj fabrici u Kragujevcu, radiće se za izvoz u ceo svet. Reč je o vrhunskom modelu. To je veoma važno za Fijat, a rekao bih i za Srbiju“.

Takođe, on kaže da u Srbiju dolazi velika delegacija privrednika iz Italije, koja treba da istraže nove mogućnosti za italijanske investicije u Srbiju.

Varikio kaže da „delegacija koju predvodi ministar ekonomije predstavlja stub italijanske privrede. Pored Fijata i drugih velikih kompanija ovde imamo i veliki broj malih i srednjih preduzeća koji hoće da ovde investiraju. I to u oblasti od poljoprivrede, farmaceutske industrije, elektronike, tekstilne industrije, industrije hrane...“.

„Model za koji smo ovde zainteresovani je model ’industrijskih klastera’, a to su oblasti gde bismo zajedno smestili više kompanija i tako stvorili zonu u kojoj rade kompanije koje su povezane poslovanjem. Tako se otvara i mogućnost zapošljavanja velikog broja ljudi koji žive u takvim sredinama“, navodi italijanski ambasador.

On kaže da su Italijanima najzanimljivije lokacije na severu, odnosno u Vojvodini. Srbija se graniči sa Rumunijom, a u Rumuniji radi više od 25 hiljada italijanskih kompanija. Mnoge kompanije su zainteresovane da se prebace u Srbiju. Druga zona je malo južno, dakle Šumadija, objašnjava Varikio.

Komentarišući to što se strani privrednici često se žale da je teško početi biznis ovde i da je papirologija veoma komplikovana, on navodi da „ako želite da budete konkurentni morate da skratite vreme potrebno za dobijanje dozvola i druge administrativne poslove. O tome će biti reči u razgovorima sa predstavnicima Vlade i ministrom ekonomije“.

Varikio kaže da u Srbiji radi preko 200 italijanskih kompanija i dodaje da su prilično zadovoljni ovdašnjim uslovima.

*kompletan intervju sa ambasadorom Italije u Srbiji Armandom Varikiom možete pročitati ovde

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

18 h

Podeli: