Svet 0

29.05.2024.

10:15

NATO-ov Feniks ponovo u akciji: RQ-4D je unapređen

NATO obaveštajne, nadzorne i izviđačke snage (NISRF) uspešno su završile nadogradnju softvera za svoju flotu od pet daljinski upravljanih aviona RK-4D Feniks (RPA).

Izvor: nisrf.nato.int

NATO-ov Feniks ponovo u akciji: RQ-4D je unapređen
Profimedia

Podeli:

"Ova nadogradnja će osigurati našu sposobnost da podržimo misije NATO-a širom spektra sukoba nakon sveobuhvatnog testiranja, svih pet aviona Feniks je sada operativno i sprovode misije širom oblasti interesovanja NATO-a", stoji u obaveštenju.

Ove dugotrajne platforme na velikim visinama obezbeđuju vitalne obaveštajne, nadzorne i izviđačke podatke (ISR) donosiocima odluka NATO-a, pomažući svest o situaciji i informacione operacije.

"Uspešna nadogradnja softvera za naš flotu RK-4D Feniks će unaprediti naš celokupni centar za prikupljanje ISR", rekao je brigadni general Endrju Klark, komandant NISRF-a.

"Flota je kritična komponenta u našim naporima da Alijansi dostavimo visokokvalitetne obaveštajne podatke za donošenje odluka. Ova nadogradnja će obezbediti našu sposobnost da podržimo misiju NATO-a širom spektra sukoba," dodao je on.

Povratak flote Feniks u operativni status značajno jača kapacitete NATO-a za ISR. Oni su trenutno raspoređeni u misijama u severnim i južnim oblastima od interesa, pružajući kritične informacije komandantima NATO-a i donosiocima odluka.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: