Svet 0

29.05.2024.

10:15

NATO-ov Feniks ponovo u akciji: RQ-4D je unapređen

NATO obaveštajne, nadzorne i izviđačke snage (NISRF) uspešno su završile nadogradnju softvera za svoju flotu od pet daljinski upravljanih aviona RK-4D Feniks (RPA).

Izvor: nisrf.nato.int

NATO-ov Feniks ponovo u akciji: RQ-4D je unapređen
Profimedia

Podeli:

"Ova nadogradnja će osigurati našu sposobnost da podržimo misije NATO-a širom spektra sukoba nakon sveobuhvatnog testiranja, svih pet aviona Feniks je sada operativno i sprovode misije širom oblasti interesovanja NATO-a", stoji u obaveštenju.

Ove dugotrajne platforme na velikim visinama obezbeđuju vitalne obaveštajne, nadzorne i izviđačke podatke (ISR) donosiocima odluka NATO-a, pomažući svest o situaciji i informacione operacije.

"Uspešna nadogradnja softvera za naš flotu RK-4D Feniks će unaprediti naš celokupni centar za prikupljanje ISR", rekao je brigadni general Endrju Klark, komandant NISRF-a.

"Flota je kritična komponenta u našim naporima da Alijansi dostavimo visokokvalitetne obaveštajne podatke za donošenje odluka. Ova nadogradnja će obezbediti našu sposobnost da podržimo misiju NATO-a širom spektra sukoba," dodao je on.

Povratak flote Feniks u operativni status značajno jača kapacitete NATO-a za ISR. Oni su trenutno raspoređeni u misijama u severnim i južnim oblastima od interesa, pružajući kritične informacije komandantima NATO-a i donosiocima odluka.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: