Kragujevac je prioritet "Fijata"

Info

Izvor: Ljubica Gojgiæ

Petak, 23.04.2010.

19:23

Default images

B92: Dobro veče, dobro došli na B92, ovo je Vaša prva poseta. Počnimo razgovor najnovijim vestima iz Italije gde je “Fijat” predstavio poslovni plan za narednih pet godina. Vi ste imali priliku da vidite taj plan, da li se u njemu pominje Kragujevac, i da li “Fijat” ostaje spreman da proizvodi u Srbiji?

Varikio: Najpre, hvala što ste me pozvali. “Fijat” je zaista predstavio svoj strateški plan za narednih pet godina, koji pokriva njegove operacije u celom svetu. U tom planu potvrđuje se da je Srbija prioritet.

B92: A šta to znači? Da ostaje plan da se u Kragujevcu proizvodi 300 hiljada automobila godišnje?

Varikio: Apsolutno, to je strateški dokument koji Srbiju vidi kao centar međunarodnog tržišta. Dakle, automobil koji će se proizvoditi u novoj fabrici u Kragujevcu, radiće se za izvoz u ceo svet. Reč je o vrhunskom modelu. To je veoma važno za “Fijat”, a rekao bih i za Srbiju.

B92: U Srbiju u nedelju dolazi velika delegacija privrednika iz Italije, koji treba da istraže nove mogućnosti za italijanske investicije u Srbiju. Pošto ste verovatno sa njima već razgovarali, da li možete da nam kažete koje su to potencijalno zanimljive oblasti za italijanske privrednike?

Varikio: Delegacija koju predvodi ministar ekonomije predstavlja stub italijanske privrede. Pored “Fijata” i drugih velikih kompanija, ovde imamo i veliki broj malih i srednjih preduzeća koji hoće da ovde investiraju. I to u oblasti od poljoprivrede, farmaceutske industrije, elektronike, tekstilne industrije, industrije hrane... Model za koji smo ovde zainteresovani je model "industrijskih klastera", a to su oblasti gde bismo zajedno smestili više kompanija i tako stvorili zonu u kojoj rade kompanije koje su povezane poslovanjem. Tako se otvara i mogućnost zapošljavanja velikog broja ljudi koji žive u takvim sredinama.

B92: Gde bi bile te zanimljive lokacije?

Varikio: Na severu, u Vojvodini. Srbija se graniči sa Rumunijom, a u Rumuniji radi više od 25 hiljada italijanskih kompanija. Mnoge kompanije su zainteresovane da se prebace u Srbiju. Druga zona je malo južno, dakle Šumadija.

B92: Kada strani privrednici dođu u Srbiju često se žale da je teško početi biznis ovde. Kažu da je ovdašnja papirologija veoma komplikovana. Da li i Vi dobijate takve žalbe od Italijana?

Varikio: Ako želite da budete konkurentni morate da skratite vreme potrebno za dobijanje dozvola i druge administrativne poslove. O tome će biti reči u razgovorima sa predstavnicima Vlade i ministrom ekonomije. Mogu da Vam kažem, međutim, da u Srbiji radi preko 200 italijanskih kompanija i da su prilično zadovoljni ovdašnjim uslovima.

B92: Sledeće nedelje u Srbiju dolazi ministar spoljnih poslova italije, Franko Fratini. Šta će biti glavne teme razgovora? Gospodin Fratini je ovde poznat kao jedan od stratstvenih zagovarača bržeg nastavka evropskih integracija Srbije.

Varikio: To je tačno. Podrška Franka Fratinija počela je još dok je bio evropski komesar. On je, zapravo, pokrenuo proces koji se završio ukidanjem viza za Srbiju. Ovu zemlju vidimo kao prirodnog člana EU. Srbija ima centralno mesto u regionu i veliki potencijal. Nije moguće izostaviti je. Naravno, to je proces koji najpre podrazumeva regionalnu saradnju. Zato nam je drago što vidimo da Srbija poboljšava svoje odnose sa susednim zemljama. To je proces koji Italija podržava.

B92: Imajući u vidu zalaganje gospodina Fratinija za Srbiju, ipak moram da vas pitam koliko je realno da Srbija postane članica 2014. godine, onako kako su to predlagali Rim i Atina, nedavno.

Varikio: Znate, 2014. godina je veoma simbolična. Ona predstavlja godišnjicu tragičnog početka prvog svetskog rata u Evropi. Mislimo da bi baš oko tog datuma trebalo napraviti neke velike pomake. Pre nego što tamo stignete, neophodno je da Srbija dobije status kandidata i da počnu pregovori o članstvu. Ono što je zaista važno je da postoji evropska perspektiva. Posle toga dolaze pregovori o konkretnom datumu kada će to biti moguće.

B92: Gde Vi vidite najveće prepreke, osim one očigledne a to je saradnja sa Haškim tribunalom? Italija ima tesne veze sa Srbijom u domenu pravosuđa, neki zakoni za borbu protiv organizovanog kriminala su napravljeni po uzoru na Italijanske. Da li vidite probleme u našem pravosuđu koji bi mogli da stvore poteškoće?

Varikio: Vidimo da je borba protiv organizovanog kriminala jedan od prioriteta Vlade Srbije. Slažemo se da je to nešto što ne može da prođe bez snažne podrške Vlade i kompetentnih institucija. Da biste se borili protiv organizovanog kriminala i postali deo evropskog pravosuđa morate imati jak, stručan i nezavistan sistem sudstva.

B92: Konačno, da li pripremate posetu premijera Berluskonija?

Varikio: Pripremamo se. To će biti veoma važna poseta, zapravo prva poseta Berluskonija Srbiji, kao premijera Italije. On dolazi sa velikom delegacijom koju čine članovi Vlade. Ono što smo počeli prošlogodišnjom posetom Italiji srpske delegacije koju je predvodio predsednik Tadić, je proces strateške saradnje. Dakle, odnosi između Italije i Srbije mogu samo dalje da se razvijaju.

B92: Puno hvala na razgovoru.

Varikio: Hvala Vama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: