Srbija

Četvrtak, 09.08.2018.

14:50

Država preuzela aerodrom, direktor podneo neopozivu ostavku

Direktor niškog aerodroma Vladica Đurđanović podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju, u danu kada je država i zvanično preuzela upravljanje tim aerodromom.

Izvor: B92, Beta

Država preuzela aerodrom, direktor podneo neopozivu ostavku
Foto: Thinkstock

Đurđanović u ostavci podnetoj Skupštini grada Niša navodi da je Gradsko veće pre više od dva meseca donelo predlog o njegovoj smeni, a taj predlog nije stigao na izjašnjavanje Skupštini zbog, kako navodi, “očiglednog protivzakonitog osnova po kome je predlog i usvojen”.

“S druge strane Skupština grada Niša je donela odluku o ustupanju bez naknade celokupne imovine JP za aerodromske usluge ‘Aerodrom Niš’, kao i osnivački udeo i sva upravljačka prava Republici Srbiji, tačnije Ministarstvu saobraćaja”, navodi Đurđanović u ostavci.

Navodi da mu u takvoj situaciji, "gde će vrlo brzo u potpunosti biti promenjen dosadašnji model poslovanja i vraćen 10 godina unazad, ne preostaje ništa drugo nego da se i pored vanserijskih rezultata povuče i ne učestvuje u onome što sledi".

“Mišljenja sam da je potpuno iracionalno da preduzeće koje je jedva stalo na noge posle 30 godina postojanja, napušta dokazano uspešan model i prelazi na državne subvencije”, naveo je Đurđanović.

Ministarka najavila novi kontrolni toranj

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali su danas ugovor o prenosu osnivačkih prava u javnom preduzeću za aerodromske usluge "Aerodrom Niš", kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom.

"Aerodrom Niš od strateškog je značaja za Srbiju, kao alternativni aerodrom beogradskom i rezervni centar kontrole letenja iz sistema SMATSA, zahvaljujući novom tornju kontrole leta koji ćemo izgraditi u Nišu. Prenosom upravljanja na Vladu Srbije biće omogućeno normalno funkcionisanje niškog aerodroma i obezbedjena sredstva za investicije koje će omogućiti dalji razvoj niškog aerodroma, kako bi i u budućnosti bio jedan od vodećih u ovom delu regiona", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije odluku o prenosu osnivačkih prava sa JP "Aerodrom Niš" na Republiku Srbiju donela nakon višegodišnjih molbi Grada Niša i menadžmenta aerodroma da pomogne dalji rad i razvoj niškog aerodroma jer Grad Niš, kao vlasnik aerodroma, ne raspolaže neophodnim finansijskim sredstvima, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Država je u prethodne četiri godine pomogla niški aerodrom sa ukupno 9,8 miliona evra, od čega je 3,6 miliona evra pomoć u novcu i opremi koju je Aerodrom "Konstantin Veliki" dobio od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je broj putnika na niškom aerodromu u poslednje tri godine povećan 248 puta, sa 1.335 putnika u 2014. na 331.582 u 2017, a prevoz robe devet puta, sa 284 tone na 2.542 tone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: