Rasprodaju tramvaje, u najavi kolaps

Gradsko saobraćajno poduzeće Sarajeva (GRAS) ove nedelje verovatno će ostati bez čak 36 vozila, uključujući osam tramvaja.

Region

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

13:49

Rasprodaju tramvaje, u najavi kolaps
Foto: Thinkstock

Vozila će biti prodata na javnoj prodaji kako bi se podmirio poreski dug te kompanije o kojoj umnogome zavisi normalno funkcionisanje života u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Kako prenosi "Dnevni avaz", sarajevski opšinski sud za sredu je zakazao javnu prodaju na kojoj će potencijalnim kupcima, uz osam tramvaja, biti ponuđeno na prodaju i 18 gradskih autobusa i deset minibusa.

Aukcija je zakazana po nalogu državne Uprave za indirektno oporezivanje (UNO), u kojoj su zaključili kako nema drugog načina za naplatu dospelog duga za PDV-a koji je dosegnuo iznos od 19 miliona konvertibilnih maraka (9,7 miliona evra).

Predstavnik UNO Ratko Kovačević kazao je kako su oni odlučni da naplate dospeli PDV I kako će tražiti prodaju onolikog broja vozila koliko je potrebno da se isplati ukupni iznos duga.

Ostalo je nejasno zašto bi neko uopšte kupio tramvaje koji mogu da saobraćaju šinama koje ionako održava GRAS.

Oni mogu imati nekakvu vrednost jedino ukoliko bi se prodali u staro gvožđe, jer je ionako uglavnom reč o vozilima starim i po četrdeset godina, nabavljenim pretežno u vreme bivše SFRJ. Ti su tramvaji i danas osnova gradskog saobraćaja u Sarajevu.

Tek manji deo tramvajskog voznog parka čine vozila nešto novijeg datuma, ali i u takvim slučajevima reč je o korišćenim vozilima, najčešće dobijenim kao donacije.

Sarajevo slovi za grad koji ima jedan od najgorih sistema javnog prevoza na Balkanu, gde se red vožnje uopšte ne poštuje, a vozila su katastrofalno prljava i loše održavana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: