CMA:Bankrot Hrvatske izvestan 20,1%

CMA grupa je Hrvatsku je u najnovijem izveštaju smestila na 16. mesto liste zemalja prema verovatnosti da u idućih pet godina više neće moći da vraća dugove.

Region

Izvor: B92, SEEbiz

Četvrtak, 08.07.2010.

12:27

Default images

Izveštaj koji kreditorima služi za proveru rizika ulaganja Hrvatsku ocenjuje kao zemlju vrlo visokog rizika s kumulativnom verovatnošću (CPD) od 20,5 odsto.

Taj broj Hrvatsku stavlja uz bok Libanu, a 0,2 procentna boda bolja je od Španije što i nije tako utešno s obzirom na rastući deficit budžeta Španije poslednjih godina.

CPD meri verovatnost da neka država idućih pet godina neće moći da plaća svoje obveze, a temelji se na kretanju vrednosti CDS-ovih (finansijskih derivata koje investitori kupuju kako bi se osigurali od bankrota neke zemlje).

Na toj listi, država s najvećom verovatnošću bankrota je Venecuela. Naime, Venezuela ima 58,4 odsto izgleda za default, Grčka je druga sa 53 odsto, a Argentina treća sa 48 procenata.

Sledi Pakistan sa 39 odsto, potom Ukrajina čiji je CPD default 35,9 odsto. Jedna od najbogatijih prestonaca Dubai takođe se našla na listi zemalja koje mogu bankrotirati sa CPD procentom od 29,4 odsto, i time zauzela šesto mesto.

Irak je sedmi na listi sa 29 procenata mogućnosti bankrota, a potom slede Ruminija sa 25,5 odsto i Letonija sa 23,6 odsto. Bugarska je na desetom mestu liste CMA sa 22,8 procenata.

Od Hrvatske su u EU još rizičnije Portugal, Mađarska, Irska i Španija.

Prema istraživanju CMA verovatnost da Nemačka kao najjača evropska ekonomija bankrotira je tek 4,1 odsto.

Ubedljivo najsigurnija za ulaganja je Norveška sa 2,4 procenta verovatnosti bankrota u sledećih pet godina, a slede je Finska (3,1%) i Amerika (3,5%). Ispred Nemačke nalaze se i Danska (3,7%) i Švedska (3,9%) u kojima je rizik bankrota ispod pet procenata.

Među 10 sigurnih zemalja za ulaganje nalaze se Švajcarska (4,3%), Holandija (4,6 %), Hong Kong (4,9%) i Australija (5,2%).

Srbija se ne nalazi na listi CMA, ali nema detaljnih podataka da li je prilikom istraživanja uopšte uzeta u razmatranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: