Četvrtak, 08.07.2010.

12:27

CMA:Bankrot Hrvatske izvestan 20,1%

CMA grupa je Hrvatsku je u najnovijem izveštaju smestila na 16. mesto liste zemalja prema verovatnosti da u idućih pet godina više neće moći da vraća dugove.

Izvor: B92

CMA:Bankrot Hrvatske izvestan 20,1% IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

mario

pre 13 godina

Da se nebi sekirali mongi hoče li ili neče bankrotirati.
"Svjetska banka: Hrvatska neće bankrotirati"
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=79757&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=7163d09edc
Svi imaju veči javni dug od Hrvatske ona ima onaj drugi privatni.

Dejan

pre 13 godina

A gde je SAD ?!?! A da, on je to platio - nema sanse da oni imaju bankrot, jer su im 'pare pokrivene' vazduhom... Ne reagujte mnogo na ovo.

Derivator

pre 13 godina

@Andrej

Ja nisam spominjao u mom prvom komentaru ni dolare ni eure. Radilo se o primjeru. U mom 1. komentaru nema navoda valutnih jedinica "10,000 je "standardna vrijednost" GDPa (dakle vrijednost proizvoda i usluga proizvedenih u zemlji po glavi stanovnika) 16,000 je GDP baziran ...")
Naprotiv Vi tvrdite "o Hrvatskoj tipa da ima 16000 eura po glavi stanovnika (a istina je 10) pa ..."
Uostalom 10,000€ = 12,700$
I sto ste s tom brojkom htjeli reci?
I tko protura koje podatke ovdje pitanje je sad?

Anton

pre 13 godina

HAh andrej hrvatsk privreda je jaca od srpska za barem 10 puta, nemate nista, niti infrustrukture, niti lova, niti turizam, niti privreda(a skoro svu vasa privreda ce biti u hrvatskim rukama)

crni_zg

pre 13 godina

Ja radim za 700e obziromna cijene a bio sam u bg 2-3 godisnje svi mi zivimo isto narode balkanski inace ja sam sad u minusu 10000kn cca 1500e tako i svi skojima radim tako da vise nemojte da usporedjujete nikakav region jer kod mene je lebac 1 e paradajz 1,8e i neda mise pisat imam rezije 250e i jedva krpam kraj sa krajem kao i covjek u bg sa recimo 35000 a sve ostalo sto kazu ljudi lazu vas

crni_zg

pre 13 godina

Ja ne vjerujem da je ovo ozbiljan text novinara!!
Druze pa sacekaj 9 mj pa daj analizu jer u hr je tzuristicka sezona majka svih davanja dolazi cca 8-9 milja stranaca tako da sva analiza prije sezone je SMIJESNA ali bit ce ima neko interes da kaze braci srbimapa sta ako vam je tesko evo ovi hrvati nemaju za Lebac:) poz iz zg

Boban

pre 13 godina

Hrvatski GDP je oko 40 milijardi evra-to je oko 10 000 evra po gradjaninu.
Hrvatima ove godine treba preko 7 milijardi evra..tesko ce dobiti taj novac -zbog toga raste verovatnoca bankrota

Croatian Times

For public sector employees Croatia set aside 22.2 billion kunas (3.1 billion Euros) in 2004.

Last year, that number rose to 31.2 billion kunas (4.3 billion Euros). The number of actual employees has risen to 22,000 in the last six years.

Public sector salaries form 10.2 per cent of the country’s GDP, more than in many countries in the region including Germany.

Andrej

pre 13 godina

Vas komentar ide u prilog mom komentaru pokusaja prikazivanja cinjenica drugicijim nego sto jesu. Naveli ste u prvom komentaru da je GDP per capita u Hrvatskoj 17000 EURA (vidi sopstveni komentar) a sada poturate podatak o PPP GDP-a (ili kupovnoj moci GDP-ija) i koja zaista iznosi, tj.pao je na oko 17000 ali DOLARA a ne EURA. Srpski PPP je oko 10400 dolara i kada se pomnozi sa ukupnim brojem stanovnika ispada je je srpska privreda (ukupno)jaca od Hrvatske. Ove podatke ste skinuli za CIA-og sajta.Dakle ne pokusajte da demantujete ono sto sam napisao zamenom teza.Ponavlja, Hrvati, barem na ovom sajtu, pokusavaju da prikazu lepsu sliku o svojoj zemlji a Srbi losiju sto, ni u jednom ni u drugom slucaju ne osidjujem ili ne podrzavam, samo sam primetio kao interesantnu pojavu.I na kraju, zelim i Srbima i Hrvatima da izadju iz jako loseg stanje u obe zemlje duboko zaglibljne u recesiju.

mario

pre 13 godina

Nemojte se veseliti neče komšiji crknuti krava prodačemo dva,tri otoka i riješena stvar.
@Andrej pogledaj malo što drugi misle o Hr auto putevima.
Inače GDP je 13.896 eura,a iz jednog drugog naslova vidimo da će GDP Srbije biti oko 8000 evra 2020.g.

Derivator No.2

pre 13 godina

@ Sloboda BG:

Da se ne igramo pogadjanja:

Croatia:
GDP - per capita (PPP):
Field info displayed for all countries in alpha order.
$17,600 (2009 est.)
country comparison to the world: 69
$18,600 (2008 est.)
$18,200 (2007 est.)
note: data are in 2009 US dollars

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hr.html

Italy:

GDP - per capita (PPP):
Field info displayed for all countries in alpha order.
$30,300 (2009 est.)
country comparison to the world: 44
$31,800 (2008 est.)
$32,100 (2007 est.)
note: data are in 2009 US dollars
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/it.html

Slobodan-BG

pre 13 godina

Srbije nema jer su verovatno uzete u obzir zemlje sa BDP-om vecim od 10.000 dolara.

A tip koji je napisao da je Hrvatski BDP 16000 eura malo se zabrojao. Jedna Italija ima BDP 19.500 DOLARA.

fah

pre 13 godina

Prije Hrvatske će očito morati bankrotirati Irska, Mađarska, Portugal, Letonija, Bugarska...a vjerojatnost je da se to neće nikada dogoditi.

Hrvatska je zemlja koja je već izgradila određeni ugled i puno je, prema ocjeni rizičnosti, sigurnija za ulaganja od jedne Srbije.

Kao građanin Hrvatske ne bojim se bankrota svoje zemlje, no o Srbiji dovoljno govori i činjenica da Srbija nije niti uzeta u razmatranje, što je i razumljivo budući da Srbija nije članica još niti WTO-a i gotovo nikada niti ne ulazi neke relevantne statističke podatke.

Derivator

pre 13 godina

Kako moze nesto biti 20% izvjesno? Ili je nest 20% vjerovatno ili je izvjesno (100% vjerovatno = sigurno).
Inace su pomenute vjerovatnosti "defaulta" vec ukljucene u kamate na obveznice koje placa neka zemlja. Problem sa CDSovima je da oni nisu samo instrumenti osiguranja za ulagace nego i spekulativni instrumenti (vidi npr. "‘Speculative’ Sovereign CDS Trades May Face EU Ban", Bloomberg, Mart 2010). Dakle pitanje je koliko CDSovi zbilja odrazavaju rizik a koliki je uticaj short-pozicija (dakle pozicija koje pri daljnjem padu vrijedenosti CDSa profitiraju ovisno o poluzi npr. 1:10).

@ Andrej

10,000 je "standardna vrijednost" GDPa (dakle vrijednost proizvoda i usluga proizvedenih u zemlji po glavi stanovnika) 16,000 je GDP baziran na kupovnoj moci (1 dolar u Norveskoj ne kupuje istu kolicinu namirnica kao 1 dolar u Srbiji).
Jedan podatak se odnosi na neto primanja a drugi mozda na bruto primanja. Dakle, uvijek biti oprezan u tumacenju podataka a osobito statistike.

FeboZg

pre 13 godina

Nama prognoziraju bankrot od 91-ve a nikako da riknemo..a vidi sve te lidere u regionima i vasionima rikavaju jedan za drugim..Komšije su posebna kategorija..jer da bi netko bankrotirao treba imati prvo određena sredstva ili bogatstvo..srbija nema ni za suhu kiflu..a što se tiče nas konkretno..nekako uvijek dođe nama ljeto i sezona pa nam kapne koja kintica..i za kraj mojim dragim komšijama..ako smo preživjeli 91-vu i vašu Levu supodericu...ne brinemo se previše...ciaooooooooo

Boban

pre 13 godina

Hrvatskoj nema spasa-narednih nedelja ocekuje se skok Hrvatske na listi drzava koje ce bankrotirati.
Samo za kamate na kredite Hrvatskoj treba ove godine 3.5 milijardi evra..
Tu je originalna lista..

http://www.businessinsider.com/here-are-the-23-countries-most-likely-to-default-2010-7#16-croatia-8

Andrej

pre 13 godina

Snimite komentare, ne samo za ovaj tekst, Hrvata o Hrvatskoj tipa da ima 16000 eura po glavi stanovnika (a istina je 10) pa do plate od 800 (koja je 720 i penzija koje su slicne onima u Srbiji)bez pominjanja dugova i toga da su troskovi zivota veci 40%, autoputeva bez komentara (www.privrednik.hr) o losem kvalitetu izgradjenih puteva,Dalmatine, korupciji pri izgradnji tih puteva i ogromnim troskovima odrzavanja zbog loseg kvaliteta. Srbi odmah kritikuju sebe (sto i nije lose) ali i preteruju, tipa NIS je prodat a INA nije (neznam sta radi MOL u INI) a ne pominju Hrvatski telekom koji je odavno prodat za razliku od Srpskog, Elektroprivredu Srbjije koja je u domacim rukama i sl. Ovo pominjem cisto kao sociolosku a mozda i kulturolosku razliku u stavovima koja je meni privukla paznju bez zelje da sudim ko je u pravu.

logika

pre 13 godina

E,ljudi,pa kako oni mogu da propadnu?Izgradili su se,ekonomija im je jaca nego nasa,zive bolje nego mi,trose vise nego mi,puni su turista koji im donose devize u zemlju...Pa nek prodaju 2-3 ostrva ruskim tajkunima i oni su svoj dug otplatili u potpunosti...a imaju preko 1000 ostrva...sta ce Dinkic prodati?Ostao je vec bez NISa (oni INU i dalje poseduju)...

toto cotugno

pre 13 godina

hahaha,dobra fora,evo hrvatska ce propasti cim propadne jos dvadesetak drzava.Hrvatska nažalost ne može propasti jer ima najveći broj nekretnina (kolaterala)po stan.u europi a tu je i nacionalna imovina,prihodi od turizma,investicije koje vraćaju kredite oje bi doduše mogle biti i veće.U hrvatskoj je prosječna plaća 800 eur,inflacija 2,3 %,bdp 16000 eur po stan,hrvatske firme kupuju slovenske i srpske strateske firme,tu je i moderna infrastruktura(1600 km autocesta..)U hrvatskoj se ne živi loše a uvijek može biti i bolje

toto cotugno

pre 13 godina

hahaha,dobra fora,evo hrvatska ce propasti cim propadne jos dvadesetak drzava.Hrvatska nažalost ne može propasti jer ima najveći broj nekretnina (kolaterala)po stan.u europi a tu je i nacionalna imovina,prihodi od turizma,investicije koje vraćaju kredite oje bi doduše mogle biti i veće.U hrvatskoj je prosječna plaća 800 eur,inflacija 2,3 %,bdp 16000 eur po stan,hrvatske firme kupuju slovenske i srpske strateske firme,tu je i moderna infrastruktura(1600 km autocesta..)U hrvatskoj se ne živi loše a uvijek može biti i bolje

logika

pre 13 godina

E,ljudi,pa kako oni mogu da propadnu?Izgradili su se,ekonomija im je jaca nego nasa,zive bolje nego mi,trose vise nego mi,puni su turista koji im donose devize u zemlju...Pa nek prodaju 2-3 ostrva ruskim tajkunima i oni su svoj dug otplatili u potpunosti...a imaju preko 1000 ostrva...sta ce Dinkic prodati?Ostao je vec bez NISa (oni INU i dalje poseduju)...

FeboZg

pre 13 godina

Nama prognoziraju bankrot od 91-ve a nikako da riknemo..a vidi sve te lidere u regionima i vasionima rikavaju jedan za drugim..Komšije su posebna kategorija..jer da bi netko bankrotirao treba imati prvo određena sredstva ili bogatstvo..srbija nema ni za suhu kiflu..a što se tiče nas konkretno..nekako uvijek dođe nama ljeto i sezona pa nam kapne koja kintica..i za kraj mojim dragim komšijama..ako smo preživjeli 91-vu i vašu Levu supodericu...ne brinemo se previše...ciaooooooooo

fah

pre 13 godina

Prije Hrvatske će očito morati bankrotirati Irska, Mađarska, Portugal, Letonija, Bugarska...a vjerojatnost je da se to neće nikada dogoditi.

Hrvatska je zemlja koja je već izgradila određeni ugled i puno je, prema ocjeni rizičnosti, sigurnija za ulaganja od jedne Srbije.

Kao građanin Hrvatske ne bojim se bankrota svoje zemlje, no o Srbiji dovoljno govori i činjenica da Srbija nije niti uzeta u razmatranje, što je i razumljivo budući da Srbija nije članica još niti WTO-a i gotovo nikada niti ne ulazi neke relevantne statističke podatke.

Andrej

pre 13 godina

Snimite komentare, ne samo za ovaj tekst, Hrvata o Hrvatskoj tipa da ima 16000 eura po glavi stanovnika (a istina je 10) pa do plate od 800 (koja je 720 i penzija koje su slicne onima u Srbiji)bez pominjanja dugova i toga da su troskovi zivota veci 40%, autoputeva bez komentara (www.privrednik.hr) o losem kvalitetu izgradjenih puteva,Dalmatine, korupciji pri izgradnji tih puteva i ogromnim troskovima odrzavanja zbog loseg kvaliteta. Srbi odmah kritikuju sebe (sto i nije lose) ali i preteruju, tipa NIS je prodat a INA nije (neznam sta radi MOL u INI) a ne pominju Hrvatski telekom koji je odavno prodat za razliku od Srpskog, Elektroprivredu Srbjije koja je u domacim rukama i sl. Ovo pominjem cisto kao sociolosku a mozda i kulturolosku razliku u stavovima koja je meni privukla paznju bez zelje da sudim ko je u pravu.

Andrej

pre 13 godina

Vas komentar ide u prilog mom komentaru pokusaja prikazivanja cinjenica drugicijim nego sto jesu. Naveli ste u prvom komentaru da je GDP per capita u Hrvatskoj 17000 EURA (vidi sopstveni komentar) a sada poturate podatak o PPP GDP-a (ili kupovnoj moci GDP-ija) i koja zaista iznosi, tj.pao je na oko 17000 ali DOLARA a ne EURA. Srpski PPP je oko 10400 dolara i kada se pomnozi sa ukupnim brojem stanovnika ispada je je srpska privreda (ukupno)jaca od Hrvatske. Ove podatke ste skinuli za CIA-og sajta.Dakle ne pokusajte da demantujete ono sto sam napisao zamenom teza.Ponavlja, Hrvati, barem na ovom sajtu, pokusavaju da prikazu lepsu sliku o svojoj zemlji a Srbi losiju sto, ni u jednom ni u drugom slucaju ne osidjujem ili ne podrzavam, samo sam primetio kao interesantnu pojavu.I na kraju, zelim i Srbima i Hrvatima da izadju iz jako loseg stanje u obe zemlje duboko zaglibljne u recesiju.

mario

pre 13 godina

Nemojte se veseliti neče komšiji crknuti krava prodačemo dva,tri otoka i riješena stvar.
@Andrej pogledaj malo što drugi misle o Hr auto putevima.
Inače GDP je 13.896 eura,a iz jednog drugog naslova vidimo da će GDP Srbije biti oko 8000 evra 2020.g.

Derivator No.2

pre 13 godina

@ Sloboda BG:

Da se ne igramo pogadjanja:

Croatia:
GDP - per capita (PPP):
Field info displayed for all countries in alpha order.
$17,600 (2009 est.)
country comparison to the world: 69
$18,600 (2008 est.)
$18,200 (2007 est.)
note: data are in 2009 US dollars

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hr.html

Italy:

GDP - per capita (PPP):
Field info displayed for all countries in alpha order.
$30,300 (2009 est.)
country comparison to the world: 44
$31,800 (2008 est.)
$32,100 (2007 est.)
note: data are in 2009 US dollars
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/it.html

crni_zg

pre 13 godina

Ja ne vjerujem da je ovo ozbiljan text novinara!!
Druze pa sacekaj 9 mj pa daj analizu jer u hr je tzuristicka sezona majka svih davanja dolazi cca 8-9 milja stranaca tako da sva analiza prije sezone je SMIJESNA ali bit ce ima neko interes da kaze braci srbimapa sta ako vam je tesko evo ovi hrvati nemaju za Lebac:) poz iz zg

crni_zg

pre 13 godina

Ja radim za 700e obziromna cijene a bio sam u bg 2-3 godisnje svi mi zivimo isto narode balkanski inace ja sam sad u minusu 10000kn cca 1500e tako i svi skojima radim tako da vise nemojte da usporedjujete nikakav region jer kod mene je lebac 1 e paradajz 1,8e i neda mise pisat imam rezije 250e i jedva krpam kraj sa krajem kao i covjek u bg sa recimo 35000 a sve ostalo sto kazu ljudi lazu vas

Slobodan-BG

pre 13 godina

Srbije nema jer su verovatno uzete u obzir zemlje sa BDP-om vecim od 10.000 dolara.

A tip koji je napisao da je Hrvatski BDP 16000 eura malo se zabrojao. Jedna Italija ima BDP 19.500 DOLARA.

Boban

pre 13 godina

Hrvatskoj nema spasa-narednih nedelja ocekuje se skok Hrvatske na listi drzava koje ce bankrotirati.
Samo za kamate na kredite Hrvatskoj treba ove godine 3.5 milijardi evra..
Tu je originalna lista..

http://www.businessinsider.com/here-are-the-23-countries-most-likely-to-default-2010-7#16-croatia-8

Derivator

pre 13 godina

Kako moze nesto biti 20% izvjesno? Ili je nest 20% vjerovatno ili je izvjesno (100% vjerovatno = sigurno).
Inace su pomenute vjerovatnosti "defaulta" vec ukljucene u kamate na obveznice koje placa neka zemlja. Problem sa CDSovima je da oni nisu samo instrumenti osiguranja za ulagace nego i spekulativni instrumenti (vidi npr. "‘Speculative’ Sovereign CDS Trades May Face EU Ban", Bloomberg, Mart 2010). Dakle pitanje je koliko CDSovi zbilja odrazavaju rizik a koliki je uticaj short-pozicija (dakle pozicija koje pri daljnjem padu vrijedenosti CDSa profitiraju ovisno o poluzi npr. 1:10).

@ Andrej

10,000 je "standardna vrijednost" GDPa (dakle vrijednost proizvoda i usluga proizvedenih u zemlji po glavi stanovnika) 16,000 je GDP baziran na kupovnoj moci (1 dolar u Norveskoj ne kupuje istu kolicinu namirnica kao 1 dolar u Srbiji).
Jedan podatak se odnosi na neto primanja a drugi mozda na bruto primanja. Dakle, uvijek biti oprezan u tumacenju podataka a osobito statistike.

Anton

pre 13 godina

HAh andrej hrvatsk privreda je jaca od srpska za barem 10 puta, nemate nista, niti infrustrukture, niti lova, niti turizam, niti privreda(a skoro svu vasa privreda ce biti u hrvatskim rukama)

Derivator

pre 13 godina

@Andrej

Ja nisam spominjao u mom prvom komentaru ni dolare ni eure. Radilo se o primjeru. U mom 1. komentaru nema navoda valutnih jedinica "10,000 je "standardna vrijednost" GDPa (dakle vrijednost proizvoda i usluga proizvedenih u zemlji po glavi stanovnika) 16,000 je GDP baziran ...")
Naprotiv Vi tvrdite "o Hrvatskoj tipa da ima 16000 eura po glavi stanovnika (a istina je 10) pa ..."
Uostalom 10,000€ = 12,700$
I sto ste s tom brojkom htjeli reci?
I tko protura koje podatke ovdje pitanje je sad?

Dejan

pre 13 godina

A gde je SAD ?!?! A da, on je to platio - nema sanse da oni imaju bankrot, jer su im 'pare pokrivene' vazduhom... Ne reagujte mnogo na ovo.

Boban

pre 13 godina

Hrvatski GDP je oko 40 milijardi evra-to je oko 10 000 evra po gradjaninu.
Hrvatima ove godine treba preko 7 milijardi evra..tesko ce dobiti taj novac -zbog toga raste verovatnoca bankrota

Croatian Times

For public sector employees Croatia set aside 22.2 billion kunas (3.1 billion Euros) in 2004.

Last year, that number rose to 31.2 billion kunas (4.3 billion Euros). The number of actual employees has risen to 22,000 in the last six years.

Public sector salaries form 10.2 per cent of the country’s GDP, more than in many countries in the region including Germany.

mario

pre 13 godina

Da se nebi sekirali mongi hoče li ili neče bankrotirati.
"Svjetska banka: Hrvatska neće bankrotirati"
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=79757&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=7163d09edc
Svi imaju veči javni dug od Hrvatske ona ima onaj drugi privatni.

toto cotugno

pre 13 godina

hahaha,dobra fora,evo hrvatska ce propasti cim propadne jos dvadesetak drzava.Hrvatska nažalost ne može propasti jer ima najveći broj nekretnina (kolaterala)po stan.u europi a tu je i nacionalna imovina,prihodi od turizma,investicije koje vraćaju kredite oje bi doduše mogle biti i veće.U hrvatskoj je prosječna plaća 800 eur,inflacija 2,3 %,bdp 16000 eur po stan,hrvatske firme kupuju slovenske i srpske strateske firme,tu je i moderna infrastruktura(1600 km autocesta..)U hrvatskoj se ne živi loše a uvijek može biti i bolje

Andrej

pre 13 godina

Snimite komentare, ne samo za ovaj tekst, Hrvata o Hrvatskoj tipa da ima 16000 eura po glavi stanovnika (a istina je 10) pa do plate od 800 (koja je 720 i penzija koje su slicne onima u Srbiji)bez pominjanja dugova i toga da su troskovi zivota veci 40%, autoputeva bez komentara (www.privrednik.hr) o losem kvalitetu izgradjenih puteva,Dalmatine, korupciji pri izgradnji tih puteva i ogromnim troskovima odrzavanja zbog loseg kvaliteta. Srbi odmah kritikuju sebe (sto i nije lose) ali i preteruju, tipa NIS je prodat a INA nije (neznam sta radi MOL u INI) a ne pominju Hrvatski telekom koji je odavno prodat za razliku od Srpskog, Elektroprivredu Srbjije koja je u domacim rukama i sl. Ovo pominjem cisto kao sociolosku a mozda i kulturolosku razliku u stavovima koja je meni privukla paznju bez zelje da sudim ko je u pravu.

Boban

pre 13 godina

Hrvatskoj nema spasa-narednih nedelja ocekuje se skok Hrvatske na listi drzava koje ce bankrotirati.
Samo za kamate na kredite Hrvatskoj treba ove godine 3.5 milijardi evra..
Tu je originalna lista..

http://www.businessinsider.com/here-are-the-23-countries-most-likely-to-default-2010-7#16-croatia-8

Andrej

pre 13 godina

Vas komentar ide u prilog mom komentaru pokusaja prikazivanja cinjenica drugicijim nego sto jesu. Naveli ste u prvom komentaru da je GDP per capita u Hrvatskoj 17000 EURA (vidi sopstveni komentar) a sada poturate podatak o PPP GDP-a (ili kupovnoj moci GDP-ija) i koja zaista iznosi, tj.pao je na oko 17000 ali DOLARA a ne EURA. Srpski PPP je oko 10400 dolara i kada se pomnozi sa ukupnim brojem stanovnika ispada je je srpska privreda (ukupno)jaca od Hrvatske. Ove podatke ste skinuli za CIA-og sajta.Dakle ne pokusajte da demantujete ono sto sam napisao zamenom teza.Ponavlja, Hrvati, barem na ovom sajtu, pokusavaju da prikazu lepsu sliku o svojoj zemlji a Srbi losiju sto, ni u jednom ni u drugom slucaju ne osidjujem ili ne podrzavam, samo sam primetio kao interesantnu pojavu.I na kraju, zelim i Srbima i Hrvatima da izadju iz jako loseg stanje u obe zemlje duboko zaglibljne u recesiju.

logika

pre 13 godina

E,ljudi,pa kako oni mogu da propadnu?Izgradili su se,ekonomija im je jaca nego nasa,zive bolje nego mi,trose vise nego mi,puni su turista koji im donose devize u zemlju...Pa nek prodaju 2-3 ostrva ruskim tajkunima i oni su svoj dug otplatili u potpunosti...a imaju preko 1000 ostrva...sta ce Dinkic prodati?Ostao je vec bez NISa (oni INU i dalje poseduju)...

fah

pre 13 godina

Prije Hrvatske će očito morati bankrotirati Irska, Mađarska, Portugal, Letonija, Bugarska...a vjerojatnost je da se to neće nikada dogoditi.

Hrvatska je zemlja koja je već izgradila određeni ugled i puno je, prema ocjeni rizičnosti, sigurnija za ulaganja od jedne Srbije.

Kao građanin Hrvatske ne bojim se bankrota svoje zemlje, no o Srbiji dovoljno govori i činjenica da Srbija nije niti uzeta u razmatranje, što je i razumljivo budući da Srbija nije članica još niti WTO-a i gotovo nikada niti ne ulazi neke relevantne statističke podatke.

FeboZg

pre 13 godina

Nama prognoziraju bankrot od 91-ve a nikako da riknemo..a vidi sve te lidere u regionima i vasionima rikavaju jedan za drugim..Komšije su posebna kategorija..jer da bi netko bankrotirao treba imati prvo određena sredstva ili bogatstvo..srbija nema ni za suhu kiflu..a što se tiče nas konkretno..nekako uvijek dođe nama ljeto i sezona pa nam kapne koja kintica..i za kraj mojim dragim komšijama..ako smo preživjeli 91-vu i vašu Levu supodericu...ne brinemo se previše...ciaooooooooo

Anton

pre 13 godina

HAh andrej hrvatsk privreda je jaca od srpska za barem 10 puta, nemate nista, niti infrustrukture, niti lova, niti turizam, niti privreda(a skoro svu vasa privreda ce biti u hrvatskim rukama)

Slobodan-BG

pre 13 godina

Srbije nema jer su verovatno uzete u obzir zemlje sa BDP-om vecim od 10.000 dolara.

A tip koji je napisao da je Hrvatski BDP 16000 eura malo se zabrojao. Jedna Italija ima BDP 19.500 DOLARA.

mario

pre 13 godina

Nemojte se veseliti neče komšiji crknuti krava prodačemo dva,tri otoka i riješena stvar.
@Andrej pogledaj malo što drugi misle o Hr auto putevima.
Inače GDP je 13.896 eura,a iz jednog drugog naslova vidimo da će GDP Srbije biti oko 8000 evra 2020.g.

Dejan

pre 13 godina

A gde je SAD ?!?! A da, on je to platio - nema sanse da oni imaju bankrot, jer su im 'pare pokrivene' vazduhom... Ne reagujte mnogo na ovo.

Derivator

pre 13 godina

Kako moze nesto biti 20% izvjesno? Ili je nest 20% vjerovatno ili je izvjesno (100% vjerovatno = sigurno).
Inace su pomenute vjerovatnosti "defaulta" vec ukljucene u kamate na obveznice koje placa neka zemlja. Problem sa CDSovima je da oni nisu samo instrumenti osiguranja za ulagace nego i spekulativni instrumenti (vidi npr. "‘Speculative’ Sovereign CDS Trades May Face EU Ban", Bloomberg, Mart 2010). Dakle pitanje je koliko CDSovi zbilja odrazavaju rizik a koliki je uticaj short-pozicija (dakle pozicija koje pri daljnjem padu vrijedenosti CDSa profitiraju ovisno o poluzi npr. 1:10).

@ Andrej

10,000 je "standardna vrijednost" GDPa (dakle vrijednost proizvoda i usluga proizvedenih u zemlji po glavi stanovnika) 16,000 je GDP baziran na kupovnoj moci (1 dolar u Norveskoj ne kupuje istu kolicinu namirnica kao 1 dolar u Srbiji).
Jedan podatak se odnosi na neto primanja a drugi mozda na bruto primanja. Dakle, uvijek biti oprezan u tumacenju podataka a osobito statistike.

Boban

pre 13 godina

Hrvatski GDP je oko 40 milijardi evra-to je oko 10 000 evra po gradjaninu.
Hrvatima ove godine treba preko 7 milijardi evra..tesko ce dobiti taj novac -zbog toga raste verovatnoca bankrota

Croatian Times

For public sector employees Croatia set aside 22.2 billion kunas (3.1 billion Euros) in 2004.

Last year, that number rose to 31.2 billion kunas (4.3 billion Euros). The number of actual employees has risen to 22,000 in the last six years.

Public sector salaries form 10.2 per cent of the country’s GDP, more than in many countries in the region including Germany.

crni_zg

pre 13 godina

Ja radim za 700e obziromna cijene a bio sam u bg 2-3 godisnje svi mi zivimo isto narode balkanski inace ja sam sad u minusu 10000kn cca 1500e tako i svi skojima radim tako da vise nemojte da usporedjujete nikakav region jer kod mene je lebac 1 e paradajz 1,8e i neda mise pisat imam rezije 250e i jedva krpam kraj sa krajem kao i covjek u bg sa recimo 35000 a sve ostalo sto kazu ljudi lazu vas

Derivator No.2

pre 13 godina

@ Sloboda BG:

Da se ne igramo pogadjanja:

Croatia:
GDP - per capita (PPP):
Field info displayed for all countries in alpha order.
$17,600 (2009 est.)
country comparison to the world: 69
$18,600 (2008 est.)
$18,200 (2007 est.)
note: data are in 2009 US dollars

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hr.html

Italy:

GDP - per capita (PPP):
Field info displayed for all countries in alpha order.
$30,300 (2009 est.)
country comparison to the world: 44
$31,800 (2008 est.)
$32,100 (2007 est.)
note: data are in 2009 US dollars
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/it.html

crni_zg

pre 13 godina

Ja ne vjerujem da je ovo ozbiljan text novinara!!
Druze pa sacekaj 9 mj pa daj analizu jer u hr je tzuristicka sezona majka svih davanja dolazi cca 8-9 milja stranaca tako da sva analiza prije sezone je SMIJESNA ali bit ce ima neko interes da kaze braci srbimapa sta ako vam je tesko evo ovi hrvati nemaju za Lebac:) poz iz zg

Derivator

pre 13 godina

@Andrej

Ja nisam spominjao u mom prvom komentaru ni dolare ni eure. Radilo se o primjeru. U mom 1. komentaru nema navoda valutnih jedinica "10,000 je "standardna vrijednost" GDPa (dakle vrijednost proizvoda i usluga proizvedenih u zemlji po glavi stanovnika) 16,000 je GDP baziran ...")
Naprotiv Vi tvrdite "o Hrvatskoj tipa da ima 16000 eura po glavi stanovnika (a istina je 10) pa ..."
Uostalom 10,000€ = 12,700$
I sto ste s tom brojkom htjeli reci?
I tko protura koje podatke ovdje pitanje je sad?

mario

pre 13 godina

Da se nebi sekirali mongi hoče li ili neče bankrotirati.
"Svjetska banka: Hrvatska neće bankrotirati"
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=79757&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=7163d09edc
Svi imaju veči javni dug od Hrvatske ona ima onaj drugi privatni.