Automobili

Sreda, 04.05.2011.

10:04

Kinezi spašavaju Saab

Švedski Saab i njen holandski vlasnik Spyker potpisali su ugovor o strateškom partnerstvu sa kineskom kompanijom Hawtai Motor Group koja im je dala 150 miliona evra da bi se proizvodnja "digla na noge".

Izvor: B92

Default images

Naravno, postoje i uslovi. Šveđani, odnosno Holanđani preko ugovora o ograničenom partnerstvu dobijaju 150 miliona evra, a sporazum podrazumeva i strateško partnerstvo za Kinu, odnosno zajednička ulaganja u proizvodnju, tehnologiju i distribuciju.

Maksimalni udeo Hawtaija u Spykeru, kada uloži 120 milion evra, biće 29,9 odsto.

Ostatak novca, odnosno 30 miliona evra, biće u obliku sporazuma o zajmu na šest meseci sa kamatom od sedam odsto godišnje.

Nakon što je stigla kineska finansijska injekcija od 30 miliona evra za pokretanje proizvodnje, ove kompanije rešile su da uđu u partnerstvo.

Spyker je od januara 2010. godine, kada je kupio Saab od General Motorsa, u problemima pri pronalasku sredstava za nastavak proizvodnje. Zato je Saab u aprilu bio prinuđen da obustavi proizvodnju dok ne izmiri dugove.

Saab 9-3 sedan Griffin od 22.500 €

Saznajte više o modelu Saab 9-5 SportCombi

Pročitajte više o Saabovom konceptu Phoenix

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: