Posle ovoga, više nećete čitati poruke u vožnji (VIDEO)

Da sva upozorenja i kampanje koje ukazuju na to koliko je opasno čitati ili kucati poruke na mobilnom telefonu usred vožnje nisu bez osnova, pokazuje ovaj dramatičan snimak zabeležen na jednom autoputu u Britaniji.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 01.11.2016.

11:02

Posle ovoga, više nećete čitati poruke u vožnji (VIDEO)
Screenshot YouTube

Sklanjanje pogleda sa puta kojim vozite, pa makar i na sekundu-dve, dovoljno je da izgubite predstavu o tome šta se dešava u saobraćaju ispred vas, pogotovu ako se krećete velikom brzinom.

Na snimku na kome je uz pomoć podeljenog ekrana kombinovan prikaz dve kamere, jasno se vidi kako trenutak nepažnje može biti dovoljan za tragediju u saobraćaju: Udes u kome je kamion naleteo na vozila zaustavljena na autoputu zbog zastoja u jednoj traci dogodio se u martu 2015, a objavljen je nedavno kao upozorenje svima onima koji i dalje povremeno gledaju u ekran svog smartfona dok voze. U ovom slučaju, na svu sreću, niko nije poginuo, ali su dva putnika iz automobila u koje je udario kamion pretrpeli povrede i prebačeni su u bolnicu.

Britanska policija je saopštila da je za upravljačem kamiona bio 30-godišnji rumunski državljanin. On je uhapšen i osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od osam meseci, a zabranjeno mu je upravljanje motornim vozilima u trajanju od tri godine. Nakon toga, moraće ponovo da polaže, ako želi da vozi. Policiju je naročito zabrinulo to što je vozač kamiona svesno koristio smartfon iako je znao da u kabini postoje nadzorne kamere.

Na snimku se vidi i da je vozač poslednjeg zaustavljenog automobila uspeo da izbegne sudar tako što se u poslednjem trenutku pomerio iz trake, videvši u retrovizoru da mu se velikom brzinom približava kamion. To je dobar primer kako u određenim rizičnim situacijama u saobraćaju (na primer, kada na autoputu nastane zastoj), treba povesti računa i o tome šta se dešava na putu iza vas - pravovremena reakcija može vam spasiti život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: