Fiat Seicento Van

Ako za nešto na našem automobilskom tržištu možemo reći da je u poslednjih nekoliko godina značajno poraslo onda je to prodaja malih dostavnih vozila. I to ne samo da su velike firme proširile, odnosno obnovile svoje vozne parkove, već je ovaj trend prisutan i u malim i srednjim preduzećima. Jedan od popularnijih modela je Fiatov mališan – Seicento Van.

Piše: Marko Tanasković

Testirani automobil nam je ustupio auto - plac BeoAfrica

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2007.

12:51

Default images

'Ajde da krenemo gradacijski. Kao prvo, automobili iz Torina su kod nas popularni već decenijama. Počevši od Topolina, da ne kažemo Fiće, domaći ljubitelji naročit afinitet razvili su prema Italijančićima. Dakle, Srbi vole male Fiate.

Koji broj cipela nosite?

Ali gde je njihov najmanji model trenutno, pa još u kombi, da ne kažemo van varijanti. Pa, Seicento Van je naravno u vrh popularnosti među firmama kojima treba malo dostavno vozilo.

Da li je u vrhu popularnosti i kada govorimo o vozačima? Pa... mislimo da nije. Zašto? Pa zbog činjenice da mu fali par santimetara. Iako se "šestotka" upravo ponosi svojim malim spoljnim dimenzijama, kao i nemalim dimenzijama bagažnog prostora, ono što na šta smo se jedva navikli jesu dimenzije kabinskog prostora, a posebno papučica gasa, kočnice i kvačila.

One su jednostavno preblizu jedna drugoj, pa se lako može desiti da istovremeno pritisnete gas i kočnicu, što se vam se svakako neće dopasti. Autor teksta se u prvim kilometrima vožnje setio svojih prvih i jedinih kilometara pređenih u jednoj "peglici". Dobro, situacija nije baš toliko uska, ali liči...
Međutim, kako ćete Seicento Van videti samo kao službeni auto, male dimenzije su nešto na šta će "službenici" morati da se naviknu. Nama je to pošlo za nogama, tj. stopalima posle jedno sat vremena vožnje, što i nije tako loše.
No, na ostale dimenzije nismo imali zamerki, šta više... Sa dužinom od 3,3 metra, Seicento predstavlja idealnog gradskog dostavljača. Za provlačenje i uparkiravanje potrebno je jako malo mesta, ali i malo snage, jer naš voženi "polovnjak" nije bio opremljen servo pojačivačem.
Noviji modeli tu opciju poseduju, baš kao airbag-ove za vozača i suvozača. Inače, kabinski prostor odlikuje se minimalizmom i to u pozitivnom smislu reči. Instrument tabla ima analogne pokazivače brzine i nivoa goriva, ispod kojih je smešten digatni časovnih i brojač pređenih kilometara.
Na sredini je smeštena kontrola ventilacije ispod koje se nalazi "rupa" za audio uređaj. I to je sve! Ono što smo pozitvino primetili kod Seicenta jeste da mesta za odlaganje manjih i većih "sitnica" ima sasvim dovoljno, a posebno je veliki prostor ispred suvozača, koji ima i dodatni pretinac.

Doduše, u modelima sa suvozačkim airbagom, ovaj prostor ne postoji. Slično rešenje smo videli kod prve generacije Punta.

Dodatni prostor za manji ranac ili torbu nalazi se iza vozačkog sedišta, ali ne i iza suvozačevog, jer se tu nalazi rezervni točak!

Tovarni prostor

Polako smo došli i glavnog dela svakog Van-a, a to je tovarni prostor. Iako skromnih spoljnih dimenzija, Siecento se može pohvaliti velikim i funkcionalnim zadnjim delom. Sa zapreminom od preko 800 litara predstavlja odličnog prenosioca.

Inače, zadnji deo testiranog modela bio je podeljen u dva dela. Praktično, on je imao dodatni sanduk u okviru tovarnog dela, koji se može zaključati i na taj način dodatno zaštiti roba koja se prenosi.
Ako Seicento ne planirate da koristite za prenos zlatnih poluga i slične robe, ovaj sanduk se čini neprotrebnim, jer samo umanjuje korisni prostor.

Performanse

Ispod haube smeštne benzinac radne zapremine od 1,1 litra i 54 KS. Iako skromnog obtnog momenta od samo 88 Nm, Siecento lako stiže do 80 km/h. Na autoputu smo stigli i do 120 na sat, ali ipak mislimo da su brzine od oko 100 km/h njegov optimalni maksimum.

Kao prvo, zbog bočnog vetra, sa kojim se Seicento i ne "miriše" najbolje. Kao drugo, pri velikom opterećenju, cenimo da mu malo više treba da bi se zaustavio.
Inače, snaga se prenosi na prednje točkove preko 5-stepenog menjača, koji je sasvim dobro odradio svoju ulogu. Još jedan ne baš dobar prijatelj malog Italijana su bile i krivine. Uh, što ih ne voli... Zato pažljivo i sa prilagođenom brzinom ulazite u bilo koje oštrije skretanje.

Za grad

Dakle, kakav je Siecento Van "drug na drumu"? Iskreno, jedino bitna stavka koja nam je nedostajala bio je servo volan. Ostalo je stvar navike. Čak i papučice...

Da, zvučna izolacija, posebno zadnjeg dela ne postoji, tako da ćete slušati veoma zanimljive zvuke u toku, npr. "kišne" vožnje. Siecento jednostavno nije performer, on je mali i uvek potrebni "šljaker".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: