Automobili

Sreda, 10.06.2015.

14:02

Kako izbeći udarnu rupu na putu?

Ni u najrazvijenijim zemljama putevi nisu savršeni. Ma koliko da je kvalitetna putna infrastruktura uvek će se tu i tamo naći poneka udarna rupa ili oštećen poklopac šahta koji će vozaču zagorčati život.

Izvor: B92

Default images
Screenshot YouTube

Kako bi se broj udarnih rupa i oštećenja koja one prouzrokuju na automobilima smanjio, kompanija Jaguar Land Rover razvija sistem koji tokom vožnje detektuje oštećenja na kolovozu i obaveštava druga vozila i službu za oržavanje puteva gde se rupe nalaze.

U budućnosti kada svi automobili u saobraćaju budu “umreženi i opremljeni auto-pilotom, pomoću ove tehnologije vozila će moći da automatski zaobilaze rupe na putu.

Sistem na kojem radi Jaguar Land Rover funkcioniše tako što kompjuter prilikom prelaska točka preko rupe meri njene dimenzije i pamti lokaciju, koja se unosi u bazu podataka a zatim i u navigaciju.
Screenshot YouTube
Na taj način, informacija o oštećenju na putu postaje dostupna vozačima drugih automobila u vidu upozorenja na “head-up” displeju.

Istovremeno, sistem podatke o položaju udarne rupe šalje i u kompjuter službe za održavanje puta, kako bi se kolovoz na tom mestu popravio.

Druga, naprednija tehnologija koju razvija Jaguar Land Rover ima za cilj da otkrije udarnu rupu pre nego što vozilo pređe preko nje i na vreme upozori vozača ne bi li je izbegao.

Osim toga, sistem automatski podešava ogibljenje automobila kako bi u slučaju da vozač ne može da zaobiđe rupu, prelazak preko nje bio udobniji za putnike.

Sudeći na osnovu stanja kolovoza na našim ulicama i putevima, Jaguar Land Rover imao bi u Srbiji odličan poligon za testiranje ove tehnologije.

Pročitajte još:

Šta je to "udarna rupa"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: