Automobili

Četvrtak, 05.01.2012.

10:42

Volvo XC60 plug-in hybrid koncept

Volvo će na sajmu automobila u Detroitu 2012. predstaviti crossover XC60 u plug-in hybrid verziji. Za razliku od nedavno promovisanog hybrida V60 koji uz električni ima i dizel agregat, ovaj automobil pokretaće benzinski u saradnji sa elektromotorom.

Izvor: B92

Default images

Iako u švedskom proizvođaču naglašavaju da je reč o koncept vozilu, sasvim je izvesno da nećemo dugo čekati pre nego što se pojavi serijski XC60 plug-in hybrid.

Volvo XC60 plug-in hybrid koncept imaće četvorocilindrični turbopunjeni benzinski motor od 280 ks i sa obrtnim momentom od 380 Nm.
Benzinac će prenositi snagu na prednje točkove pomoću novog osmostepenog automatskog menjača, dok će, kao i kod hibridne verzije modela V60, elektromotor pokretati zadnju osovinu.

Električni motor imaće 70 ks, a biće napajan iz litijum-jonskih baterija kapaciteta 11.2 kWh.
Vozač će moći da odabere jedan od tri ponuđena moda vožnje: “Power”, “Pure” i “Hybrid”.

Hibridni sistem, ukupne snage od 350 ks omogućuje da Volvo XC60 od 0 do 100 km/h stigne za samo 5,8 sekundi, kada je izabran “Power” režim vožnje.
Izborom opcije “Pure”, vozilo će se kretati isključivo na električni pogon i toj varijanti moguće je preći 45 km dok se baterije ne isprazne.

U standardnom “Hybrid” modu ovaj Volvo XC60 koristiće oba pogonska agregata, prosečna potrošnja iznosi 2,3 litra na 100 km, uz CO2 emisiju od 53 g/km, a sa jednim rezervoarom može se preći i do 960 km.
U Volvou ističu da su ovim automobilom hteli da pokažu da je moguće značajno smanjiti potrošnju goriva i emisiju gasova, a da to ne utiče na performanse automobila i uživanje u vožnji.
Volvo XC60 plug-in hybrid koncept biće prikazan na predstojećem sajmu automobila u Detroitu, koji počinje 9. januara 2012. godine.

Više fotografija možete pogledati u našoj Galeriji

Volvo V60 plug-in hybrid u prodaji u 2012.

Vozili smo Volvo XC 60 D5 AWD Momentum

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: