Automobili

Četvrtak, 22.09.2011.

07:45

FIAT L Zero stiže do maja 2012.

Nova FIAT-ova fabrika automobila u Kragujevcu počeće da radi krajem oktobra. Tada će, kako je najavilo rukovodstvo kompanije, sa proizvodnih traka sići prva serija karoserija novog modela. Prvih 150 automobila „L zero“ biće gotovo do kraja godine.

Izvor: Blic

Default images

Kako je izjavio Antonio Ferara, direktor FAS, "za svaki novi model automobila kompanije moraju da ulože oko 600 miliona evra, ali FIAT u kragujevačku fabriku ulaže više od milijardu evra".

- Promenili smo celu fabriku, sve je novo, a kupljena je najmodernija oprema iz Italije, Nemačke i Japana. Novi model koji će se ovde proizvoditi za tržište Evrope, ali i Amerike, spada u segment B klase i treba da nasledi uspešne modele FIAT Ideu i Lancia Musu. Praviće se u dve verzije, sa pet i sedam sedišta. Instalirana je oprema koja može da proizvede od 30 do 60 automobila na sat, što znači da je godišnje moguće napraviti 250.000 najmodernijih vozila. Kolika će proizvodnja stvarno biti zavisi, pre svega, od potreba tržišta - izjavio je Ferara.

Nekadašnja „Zastavina“ fabrika automobila je, kako tvrde u kompaniji „FIAT automobili Srbija“, potpuno obnovljena.

Za protekle dve i po godine rekonstruisane su hale površine 1,4 miliona kvadratnih metara, promenjeno je 400.000 kvadrata krovnih konstrukcija i 150.000 kvadrata podova. Instalirana je i najmodernija fabrika za preradu otpadnih voda, kao i postrojenja za preradu gasova. Novi model će FIAT na tržište lansirati najkasnije do maja naredne godine, mada je planirano da bude zvanično predstavljen i ponuđen kupcima na prestižnom Sajmu automobila u Ženevi u martu 2012.

U novoj fabrici automobila u Kragujevcu biće uposleno najviše 2.400 radnika, ali će još radne snage biti angažovano u fabrikama koje će praviti delove i komponente za automobile. Zasad, šest italijanskih kompanija gradi svoje pogone u Kragujevcu.

Prvi automobili koji siđu sa proizvodnih traka u FAS-u moraće da prođu sva testiranja koja mogu da traju dva i po meseca. Cena novog automobila biće određena mesec dana pred izlazak na tržište.

Šta FIAT izlaže u Frankfurtu?

Dinkić: FIAT najveće gradilište

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: