Čola dobio etiketu čoveka koji mrzi žene - jedna pesma ga obeležila: "Ježim se kad je čujem"

Među današnjom omladinom muzika se uglavnom sluša zbog dobrog ritma, umesto zbog samog teksta pesme. No, čini se da postoji i obrnuta verzija. Tekstovi koji su, sudeći po publici, krajnje neprimereni, a koji su izborili titulu hitova.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2022.

15:35

Čola dobio etiketu čoveka koji mrzi žene - jedna pesma ga obeležila:
Foto: Profimedia/Antonio Ahel/ATAImages

Najčešće i ne primetimo koliko neke pesme ukazuju na "ponižavanje" žena. No, jedna od njih, iako je slušamo već godinama, svaki put izaziva posebnu buru ljutnje među slušaocima.

Pesmu "Kao moja mati" koju izvodi Zdravko Čolić, a čiji je tekst napisao Dino Merlin, mnogi vide kao ljubavnu. No, s time se ne slažu i brojne pripadnice lepšeg pola koje je smatraju suštom suprotnosti - pozivom da se na svaki način ponize samo kako bi zadobile ljubav muškarca.

Na Tviteru, jedna je korisnica pitala koje su to pesme koje romantizuju muško nasilje ili ponižavanje nad ženama.

Iako je odgovora bilo više, a među njima se našle i najnovije pesme koje danas mnogi ne odobravaju, na vrhu se našao i dobro poznati tekst uz kojeg su odrastale generacije.

"Ti nikad nećeš biti kao moja mati, što je bila ocu mom, kraljica, sluškinja, sve, al' nikada po svom..", deo je reči pesme.

Iako su oni kojima je ova pesma pojam emocije, stali u njenu obranu tvrdeći kako je svi doživljavamo na drugačiji način, mnogi su se složili da je ova pesma neprimerena čak i za ranija vremena.

Dodali su kako se "ježe kada je čuju" te da su ti stihovi "ubili Čolu u njihovim očima". "Svaka čast Zdravku Čoliću, ali meni je neprijatno kad čujem tu pesmu", napisao je jedan od korisnika.

Pesma se nalazi na Zdravkovom albumu "Zavičaj" iz 2006. godine, zajedno sa hitovima "Mangupska", "Svadbarskim sokakom", "Merak mi je" i drugim. Iako je veličina ovih umetnika neminovna, ova pesma i dan danas je tema brojnih rasprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: