"Hrvati su neznalice, nemaju svoju istoriju pa kradu tuđu"; Još jednom - čiji je Tesla? VIDEO

Samo nekoliko dana pre obeležavanja 165 godina od rođenja Nikole Tesle, vlasnik automobilske kompanije Tesla, Ilon Mask ponovo je pokrenuo staru priču o tome čiji je Nikola Tesla.

Život

Izvor: B92

Petak, 09.07.2021.

16:07

Foto: Printscreen/Prva TV

Pisac i novinar Marko Lopušina smatra da je ova polemika "stara i dosadna" , a njen uzrok nalazi u "neznanju Hrvata".

Ilon Mask posvađao Srbe i Hrvate – napisao čiji je Tesla

"Tesla je najpopularniji Srbin u svetu. Ima 33 spomenika u 20 zemalja sveta. Tesla je Srbin, to je rekao više puta. Hrvati nemaju svoju istoriju, pa onda hajde malo da ukrademo tuđu. Oni ne znaju da Hrvatska nije postojala kad je Tesla rođen, i da su Srbi tada živeli u Dalmaciji", kaže za Tv Prva Lopušina, koji je i direktor Tesline Fondacije u Filadelfiji.

Lopušina kaže da tamo za Teslu kažu da je amerikanac srpskog porekla što je, kako kaže, sasvim normalno s obzirom na činjenicu da tamo živi već peta generacija naših ljudi - "obrazovanih američkih Srba".

Zašto nas Ilon Mask uči čiji je Nikola Tesla?

On dodaje da Fondacija radi na vraćanju Nikole Tesle u udžbenike, ali smatra da srpsko društvo ne radi na organizovan način jer "mi treba da budemo ti koji šaljemo odrednice u svetske enciklopedije o tome ko je Nikola Tesla".

Takođe, kaže da u školama treba da ima više gradiva i o drugim naučnicima koji su unapredili svet.

"Mi širimo Teslinu viziju i misiju, a time želimo da podignemo i druge naučnike poput Pupina, Milankovića, Mileve Ajnštajn".

O tome šta se sve nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, šta je ostalo u trenutku njegove smrti u Njujorku, pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

243 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: